Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

GPS-ът разглеждан като Big Brother

04 Май 2008 / 13:05:00  GRReporter
1129 прочитания

Служителите на общинската полиция на Атина протестират срещу решението за инсталиране на система за регистриране и съхраняване на информация за инциденти и нарушения чрез използването на сателитната система за глобално позициониране GPS.  Кметът на Атина Никитас Какламанис направи изявление, че не става дума за следене и нарушаване на неприкосновеността на личните данни на общинските полицаи. Скандалът избухна след изказването на лидера на движението „Атина се променя” Костас Скандалидис, който изрази страховете си, че тази форма на контрол на общинските служители може да се изроди във вид на наблюдение в стила Big Brother.


Кметът подчерта в тази връзка, че по негово настояване е внесено запитване по този повод до Службата за защита на личните данни и се очаква нейния отговор в най-скоро време. Същевременно е изпратено запитване и до Националния изследователски център „Димокритос” за допълнителна информация по отношение на опасностите, свързани с въпросната система. На заседание на общинския съвет бе обсъдено и евентуалното оказване на по-голям натиск към компетентните министерства за подобряване на контрола върху сигурността в районите „Псири”, „Керамикос” и „Метаксургио”.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus