Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Затвор до 10 години за подслушване на телефон

17 Май 2008 / 07:05:28  GRReporter
1803 прочитания

Промени в законодателството на Гърция, с оглед на по-резултатното предпазване от „бръмбари” при стационарната и мобилната телефония, както и по-сериозни наказания за нарушаването на конфиденциалноста по отношение на електронните комуникации, предвижда проектозакон, който беше внесе за гласуване в парламента от министъра на правосъдието. Ако бъде приложен този законодателен акт, стационарните и мобилните телефонни оператори ще бъдат задължени да правят редовни проверки на системите си за сигурност, за да не могат да се позовават на незнание в случай на нарушаване на конфиденциалността.


Едновременно с това, ще им се наложи да приложат специални програми по отношение на сигурността, съобразени с наредбите на Службата за осигуряване на конфиденциалността на комуникациите (СОКК). Също така, се определят начините за действие на отговорните за конфиденциалността лица, в случай на пробив в системите: да се осведоми незабавно прокуратурата, както и СОКК, но освен това и засегнатите абонати; завеждащите сигурността са длъжни да осигурят и необходимите доказателства за извършването на престъплението.


Колкото до наказателните мерки, те варират спрямо намерението на извършителя да навреди на трети лица или да получи някаква облага като по-строго ще се наказва извършването на такъв вид престъпления срещу демократичното управление, държавните тайни или сигурността на обществени институции. Ще бъде наказвано и неволното предоставяне на пазара, или публичното рекламиране на технически средства, или предлагане на услуги за осъществяването на такива действия. С наредбите на новия закон ще бъде забранено и записването на разговори по всякакъв начин, било то на външен носител или в паметта на телефона.


Престъпленията свързани с телефонни подслушвания ще се наказват със затвор до 10 години. Същевременно ще бъде абсолютно забранено, без никакви изключения, използването на доказателствен материал, който е получн с незаконни средства. С новия закон ще бъде възложен отговорността за предпазването и борбата с престъпленията нарушаващи конфиденциалността на електронните комуникации на Гръцката полиция.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus