Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Замразява се участието на Гърция в програмата за отпадането на американските визи

18 Май 2008 / 06:05:44  GRReporter
1137 прочитания

            В подкомисията за Европа на Комисията по външните работи на американския конгрес е било докладвано, че Вашингтон замразява преговорите с Атина за премахването на американските визи за гръцки граждани. Според американски дипломати причината за това е решението на гръцкото правителство да изчака Европейската комисия, която иска да поеме сама преговорите с американското правителство за всички страни от евросъюза, чиито граждани се нуждаят от визи, за да посетят САЩ.


Гърция е единствената стара членка на ЕС, чиито граждани не могат да пътуват свободно в САЩ. „Не е възможно да подпишем споразумение с Гърция, тъй като тя настоява да се включи и Европейската комисия в тези преговори”, заявил Ричарт Барт, помощник секретар по вътрешната сигурност пред комисията.


            Според други източници, обаче, Гърция е отказала да подпише Меморандума за сътрудничество, който се изисква от всички страни, включени в програмата за премахване на визите. Според този мемурандум Атина се задължава да предостави на САЩ конфиденциална информация за гражданите си като например данъчните им декларации и съдебното им минало. Тази информация ще бъде на разположение на различните американски министерства и държавни ведомства. Точно тук протестира Европейската комисия с аргумента, че този вид информация е защитен от Шенгенското споразумение.


            „Преговорите продължават, в следващите месеци очакваме група американски вещи лица да посетят Атина”, заяви пред Асошиейтед Прес говорителят на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus