Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцките провинциални бизнес-дами

19 Май 2008 / 09:05:18  GRReporter
1254 прочитания

Проучване на Аристотеловия университет в Солун за профила на гръцката бизнес-дама от провинциалните райони показва, че основната част от тях извършват такава дейност, тъй като ежедневието ги е принудило и за да покриват лични и на семейството си нужди. „По този повод избягват да се обвързват с кредити и поемане на бизнес рискове”, споделя пред медиите Олга Яковиду от катедра „Селскостопанско развитие” при факултета по агрономия, която е ръководител на изследването. Според анализите на учените, жените, които са обзети от духа на предприемачеството в гръцката провинция, са три типа: „местни” , „снахи” и „други”.  Проъчването е проведено в малки населени места в областите Килкис, Пела, Серес, Касандра (на Халкидики), Самотраки и др.


Господстващият тип са  „местните” (80%). Това са възрастни жени, които произхождат и винаги са живели в селото, в което се намира и настоящото им предприятие. Колкото до образованието и квалификациите, по-голямата част от тях са със основно образование, не знаят чужди езици, нито квалификация в сферата, в която действа предприятието им, което обикновено обслужва нуждите на местните, но и на туристите.


„Снахите”, т.е. жените които извършват своята дейност в провинцията като следствие от брак, който за по-голямата част (34,3%) от тях е означавал преместване на постоянното им местопребиваване от областния център. Обикновено имат средно образование, но не могат да разботят с компютър.


„Другите”, пък обикновено са жени, които са се оказали в провинцията по икономически причини за разработване на бизнес-перспективи. Те са малцинството според това изследване, едва 10%, като 5% от тях нямат нищо общо с района, в който са установили своите предприятия в момента, тъй като са преди това са живели в голям градски център. Изключение от това правило правят „бизнес-дамите” от Халкидики и Самотраки, където те са съответно 22% и 20%. Те, обикновено са завършили висше образование, знаят чужди езици, умеят да използват новите технологии, а образованието им е свързано с предмета на дейност. Средната възраст на тази група е 26-35 години.


„Предприятията, които се ръководят от жени в гръцката провинция може и да не са от най-жизнеспособните и най-конкурентноспособните от икономическа гледна точка. И все пак, това са предприятия, които имат доста голямо значение, както за самата жена, така и за семейството й и местното общество. Играят важна роля за, задържането на местното население и за местното развитие, тъй като обслужват ежедневните нужди на населеното място”, заключава Яковиду пред медиите.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus