Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

16-годишен ученик проектира екологична къща на бъдещето

23 Май 2008 / 07:05:15  GRReporter
1283 прочитания

В рамките на втория ден от „Дните на новаторството 2008” на Майкрософт-Гърция бяха раздадени наградите на конкурса „Имеджин Къп 2008”, който тази година е с акцент върху околната среда и е подкрепен и от WWF-Гърция. Първото място спечели 16-годишният ученик Андонис Платаниос, който представи „Протасис”, система за пестене на електроенергия от „хищните” уреди в една къща. За целта е използвал сензори и микроконтролери с безжична връзка и централно управление от един компютър. Системата е проектирана и реализирана от самия него.


На второ място е класиран студентският екип от лабораторията за взаимодействие между човека и компютрите към катедрата по компютри в Политехническия университет в Патра. Техният проект представлява система за информиране на потребителите за екологичните характеристики на продукти, чрез мобилна телефония и безжично свързване. Третата награда, пък отиде при системата «e-recycle» за управление на рециклируеми продукти, предложена от студенти в катедерата по информатика на ТУЗ Атина.


Победителят в надпреварата ще представи Гърция на финала на Световния студентски конкурс, който ще се проведе в Париж през юли. Наградите бяха връчени на победителите от министъра на заетостта Фани Пали-Петраля и президента на Майкрософт-Гърция Христос Цангос.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus