Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция отново първа по пристрастеност към цигарения дим

31 Май 2008 / 11:05:24  GRReporter
1198 прочитания

Гърция заема първото място в спиъка на списание „Икономист” за разпространението на пушенето с незавидното съотношение от 3000 цигари на глава от населението, независимо дали са почитатели на вредния навик или не. Колкото до профила на пушача, данните сочат, че от 14-годишна възраст нагоре се падат по два пакета на ден. Второто място заемат украинците с 2700 цигари, а на трето са словенците – с 2400 цигари. Измежду първите 20 държави, 18 са европейски като Италия, Германия и Англия са доста ниско в тази своеобразна класация, поради въведените наскоро мерки за забрана на пушенето на обществени места. За сметка на това, Русия, Испания и Прибалтийските държави (Литва, Латвия и Естония) са доста близо до първата тройка.


Профилът на гръцкия пушач, освен споменатите два пакета дневно от 14-годишна възраст, се допълва и от абсолютното пренебрегване на принципите на здравословния живот като балансирано хранене и систематични занимания със спорт. Всичко това, увеличава неимоверно вероятността от сърдечен удар с фатален край във възрастовата група под 35 години. Девет от дест пушачи, претърпели удар в тази възраст са водили такъв начин на живот.


Информацията е изнесена по време на пресконференция на Гръцкото кардиологично дружество по повод на Световния ден срещу тютюнопушенето на 31 май. Идната събота в Атина ще се проведе и демонстрация срещу нездравословната страст, а в рамките на европейската програма HELP, всички граждани се призовават да вземат участие в измерванията за съдържанието на въглероден оксид в организма им.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus