Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Сага с питейната водата в Кипър

29 Юли 2008 / 13:07:42  GRReporter
1460 прочитания

Многоктратни закъснения на изпращането на вода от Гърция до Кипър са оставили Лимасол с резерв от чиста вода само за две седмици. Проблеми с изтеглянето на водата от Гръцки кораб осначават че южното пристанище има само 0.8 милиона кубически метра вода в резервоара на града, а всекидневните нужди на града стигат то 45,000 кубически метра вода.


„Както вървят нещата водата няма да стигне дори за 20 дена, най-вероятно ще се изчерпа след околко 17 или 18 дни.” Това каза Кириакос Кирру от Кипърския отдел за питейната вода, но той също добави - „Но каквото и да стане, хората ще имат вода.”


От Кипър са поръчали доставката на 8 милиона кубически метра вода от Гърция, която ще се достави с близо 200 корабни курса от сега до Ноември. За жалост обаче поектът имаше доста спънки до сега. В края на Юни, Гръцки кораб стигна до Лимасол, обаче коридора за пренасяне на водата от кораба на цистерните не беше готов. Когато най-накрая го завършиха, длъжностни лица заявиха че водата е прекарала много време в кораба и вече не била годна за пиене. Част от този коридор трябваше да бъде развален през уикенда защото бил блокиран от въздух, и ще стане активен чак следващата Неделя.


Кипър има два завода за обезсоляване на морската вода, произвеждайки 100,000 кубически метра вода на ден, но те снабдяват столицата Никозия и източната част на страната. От правителството заявиха че ако ситуацията в Лимасол се влоши, то част от тази питейна вода ще се отклони към тях.


Турция пък разкри план за снабдяване на северната, Турска част на Кипър. Турския премиер Ердоган заяви че правителството ще спонсорира план за строежа на тръбопровод дълъг 110км, за да снабдява над 75 милиона кубически метра вода на година. Този проект ще бъде завършен около 2012.   

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus