Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Нова демокрация избра Кирякос Мицотакис за свой лидер

10 Януари 2016 / 20:01:39  GRReporter
727 прочитания

22:30 Кирякос Мицотакис печели в Атика, Солун, Лариса и Крит. Победата на Мицотакис се смята за сигурна. При преброени 70% от бюлетините, Мицотакис води с 51,4% срещу 48,6% за Меймаракис.

21:30 Постепенно излизат резултатите от различните области. Меймаракис печели в област Фтиотида с 55% на 45%. Мицотакис печели в Евритания с 52,7% срещу 47,3%. Междувременно, областният управител на Централна Македония Апостолос Дзидзикостас, който беше кандидат за председател на партията в първи кръг, публикува в туитър поздравление към новия председател Кирякос Мицотакис.  

В истинско дерби се превърнаха изборите за председател на Нова демокрация. Изборният ден беше удължен с половин час и завърши в 19:30 заради чакащите хора. Според радио Вима FM в 17% от избирателните секции в провинцията Кирякос Мицотакис има преднина пред Вангелис Меймаракис с 54% срещу 46%. Този резултат обаче лесно може да се промени след прибавянето на резултатите от Атина и Солун.

Гласували са 325 000 избиратели от 404 000, колкото гласуваха в първия кръг. Избирателната активност в цялата страна е около 80%. Затова щабовете на двамата кандидати са насочили погледите си към двата избирателни района  с най-много избиратели – Атика и Централна Македония, които ще решат окончателния резултат. Смята се, че за да победи Кирякос Мицотакис, трябва да спечели Атика с поне 55%.

Вангелис Меймаракис заяви за вестник Катимерини, че не 60%, а 100% от избирателите на Нова демокрация искат обновление и добави, че той самият може да гарантира, че тези промени ще са съществени.

Кирякос Мицотакис заяви, че днес започва нов ден за Нова демокрация и за Гърция и добави, че в понеделник партията ще е не просто обединена, а обновена. В заключение Мицотакис подчерта, че новото център-дясно ще може да предложи скоро алтернативен план за излизане на страната от кризата.

Денят беше белязан от инцидент в секцията в Неа Филаделфия. Там нахлу група анархисти със закрити лица. Те събориха урните, заляха ги с червена боя, предизвикаха и други щети. По-късно отговорност за това пое анархистката група "Рубикон".

За по-малката активност допринесе и фактът, че днес магазините бяха затворени и валя дъжд.


Окончателните резултати се очакват около 23:00 часа. Този път, за да няма забавяне като в първия кръг, е позволено протоколите да се изпращат по имейл, а не по факс.

Право на глас имаха 404 000 граждани, които са гласували и в първия кръг на вътрешнопартийните избори. Този път те не плащаха такса и не попълваха формуляр, затова опашките пред секциите бяха по-малки.

 Очаквайте подробности.

Категории: Нова демокрация вътрешнопартийни избори Кирякос Мицотакис Вангелис Меймаракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus