Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация отново избира председател на 20 декември

03 Декември 2015 / 13:12:40  GRReporter
590 прочитания

Първоначално за дата на изборите бе предложен 13 декември, като датата бе подходяща и от техническа гледна точка. Предвид фиаското от 22 ноември обаче се наложи Нова демокрация да избере благонадеждна фирма, която да проведе изборите, дори и това да означава отлагане на процедурата, както и стана. След интензивни разговори членовете на Централната избирателна комисия на Нова демокрация, както и кандидатите за лидер на партията Евангелос Меймаракис, Кириакос Мицотакис, Адонис Георгиадис и Апостолос Дзидзикостас, са се съгласили IT поддръжката при провеждането на изборната процедура да се възложи на Vodafone. Изборите ще се проведат на 20 декември и ако се наложи провеждането на балотаж между събралите най-много гласове, той ще се проведе веднага след празниците на 10 януари.

Късно вечерта във вторник телекомуникационната компания информира, че поради малкото време за подготовка до 13 декември провеждането на изборите на тази дата крие рискове за процедурата, като грешката може да стигне до 25%. Същевременно от компанията гарантираха, че процедурата ще се осъществи гладко от неделя, 20 декември, нататък.

Едновременно с това в Централната избирателна комисия и при техническите експерти на кандидатите бе постъпила още една оферта от фирма в Ханя, която от техническа гледна точка изглеждала пълна и предвиждала избори дори до 13 декември.

Въпреки това и Евангелос Меймаракис и Кириакос Мицотакис изпратили съобщение, че първо трябва да бъде гарантирана процедурата и след това да бъде определена датата за избори. Адонис Георгиадис одобрил датата 13 декември, но без да налага вето за 20, при положение, че и Апостолос Дзидзикостас даде зелена светлина. Ролята на посредник между четиримата кандидати била поета от Янис Трагакис, като било постигнато съгласие, тъй като никой не можел да даде убедителни причини за по-скорошното провеждане на избори, особено след случилото се преди две седмици. Освен това във вече отровения климат на Нова демокрация дори определянето на датите представлява сериозна еволюция, главно защото обезсмисля сценариите за отлагане до безкрайност на процедурата или дори за промяна в начина на избиране на председател на партията.

Централната избирателна комисия на Нова демокрация заседава отново днес, за да определи окончателно предпочитанията си за техническо решение на Vodafone, както и за да отговори на редица други технически въпроси. Договорът за възлагане на поръчката ще бъде подписан веднага, като Нова демокрация ще се сблъска и с финансовата страна на въпроса. Въпреки факта, че от централата на партията не разкриват стойността на възлаганата поръчка, смята се, че тя ще бъде много по-голяма от предвидената за фиаското на 22 ноември. Освен това за разлика от тогава, сега отговорността за функционирането на компютрите в избирателните секции ще бъде поета от квалифициран персонал, а не от председателите на местните организации, което на свой ред ще оскъпи работата и съответно ще увеличи разходите за Нова демокрация. При това положение най-вероятно приходите от 3 евро на гласуващ, които трябва да внесе всеки член на партията, за да участва в изборите, няма да бъдат достатъчни.

 

 

Категории: Нова демокрация избори председател Vodafone
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus