Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация поведе в предизборните проучвания

02 Септември 2015 / 19:09:36  GRReporter
835 прочитания

Разлика от 0,3 на сто в полза на гръцките консерватори отчете социологическото проучване на агенция GPO за централната емисия новини на телевизия Mega.

Според данните Нова демокрация води с 25,3 на сто пред СИРИЗА, който следва с 25 на сто от предпочитанията на участниците в проучването. Борба за третото място водят Златна зора с 5,5 на сто, ПАСОК с 5,3 на сто и Комунистическата партия с 5,1 на сто. Лявоцентристката партия Потами се предпочита от 4,6 на сто от участниците, а новосфромираната партия на Панайотис Лафазанис Народно единство – от 4 на сто. Досегашният коалиционен партньор на СИРИЗА – Независимите гърци са на границата да влязат в следващия парламент с 3 на сто, а Съюзът на центристите на Василис Левендис очевидно ще го постигне с резултат от 3,2 на сто.

12,8 на сто от участниците все още не са решили коя партия ще подкрепят на 20 септември.

Обрат има и в популярността на политическите лидери. След много месеци лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас за пръв път е на второ място с 41,9 на сто от предпочитанията на участниците, следвайки лидера на Нова демокрация Евангелос Меймаракис, когото са предпочели 44,3 на сто от анкетираните. Следват лидерът на Потами Ставрос Теодоракис с 39,7 на сто, лидерът на ПАСОК Фофи Генимата с 39,5 на сто, генералният секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас с 28,2 на сто, лидерът на Независимите гърци Панос Каменос с 25,6 на сто, лидерът на Народно единство Панайорис Лафазанис с 23,4 на сто и лидерът на Златна зора Никос Михалолякос с 11,2 на сто.

В отговор на въпроса кой политически лидер може да се справи по-успешно с постигнатото с кредиторите споразумение (третият меморандум за финансова помощ), 28,8 на сто от участниците са посочили Алексис Ципрас, 27,1 на сто – Евангелос Меймаракис и 30 на сто – никой от двамата.

66,7 на сто от участниците смятат, че предстоящите предсрочни избори са били ненужни, 58,9 на сто подкрепят сформирането на коалиционен кабинет, а 41,8 на сто искат в него да участват всички парламентарни сили.

68,5 на сто дават негативна оценка на водените от правителството на СИРИЗА и Независимите гърци преговори с кредиторите, 76,2 на сто са категорични, че Гърция трябва да остане в Еврозоната на всяка цена и 53,1 на сто смятат, че пред страната не е имало друга алтернатива, освен да подпише третия меморандум за финансова помощ.

Категории: Политика социологическо проучване предсрочни избори СИРИЗА Нова демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus