Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нова демокрация търси своя Ципрас

22 Септември 2015 / 12:09:46  GRReporter
880 прочитания

До края на октомври се очаква да бъде избран нов председател на Нова демокрация. Сегашният лидер на партията Евангелос Меймаракис в понеделник вечерта се срещна със секретаря на Политическата комисия на Нова демокрация. По време на срещата е потвърдено желанието му да се пристъпи към избора на нов председател.

Меймаракис заяви, че е склонен по-скоро да не участва в избора, заради принципното му несъгласие с процедурата за избор на председател, при която може да гласува всеки, дори и да не е гласоподавател на партията. Той все пак си остави вратичка, като добави: „Ще видим кои ще са кандидатурите и как ще се развие вътрешният диалог”. Партийни кадри, близки до Меймаракис подчертават, че въпросът за неговото участие в избора е все още отворен.

Меймаракис заяви, че е възможно да се кандидатира, ако няма други кандидати. Той припомни и реакциите след негово интервю за националната телевизия ЕРТ, в което заяви, че е необходимо да се промени процедурата за избор на партиен лидер. Меймаракис каза още, че за момента няма начин да се промени устава. Според него Централната избирателна комисия на партията поема въпроси, свързани с избора. Меймаракис поясни, че като служебен председател няма право да свиква органите на партията и всички разговори за изборната загуба на Нова демокрация ще бъдат проведени по време на процедурата за избор на нов лидер.

„Привържениците на център-дясно винаги са следвали линията на разбирателство и умереност и са гласували според националния интерес”, заяви Меймаракис. Решението му за ускоряване на процедурата за избор на председател не се свързва само с желанието да се предотврати тенденцията за изолация на партията. Неговите привърженици смятат, че той може да използва инерцията, която придоби по време на предизборната кампания.
 
Очаква се официалното стартиране на процедурата за избор на нов председател на Нова демокрация да стане в средата на седмицата.

Остава да се види кои от високопоставените членове на партията ще изявят желание да поемат лидерството. За момента много от тях остават безучастни. Дора Бакояни твърди, че не може да се оспорва позицията на Меймаракис. И Никос Дендиас не предприема никакви действия.

За разлика от тях, Макис Воридис и Адонис Георгиадис побързаха да подчертаят присъствието си. Те потвърдиха, че ще действат като „дясна платформа” срещу Меймаракис. Двамата депутати, подкрепени и от други техни колеги като Анна Асимакопулу, говорят за безцелни стратегии и тактики, които са довели до крайния резултат – „узаконяването” на Ципрас. Двамата, заедно с Кириакос Мицотакис, бяха от онези, които подчертаваха още през лятото нуждата от бързо решаване на висящите вътрешнопартийни проблеми като лидерството. Мицотакис очевидно не се идентифицира с тази „дясна платформа”. Но всички очакват да видят как ще се развие сътрудничеството между тримата, което беше ясно изразено преди изборите.

В Нова демокрация е започнало и търсенето на „анти-Ципрас”, тоест, на представител на партията от по-младото поколение, като например Олга Кефалояни или Василис Кикиляс. Той трябва да може да се противопостави на сегашния премиер и да възстанови комуникацията на партията с жените и младите хора. Към тази категория спадат и двамата областни управители Костас Бакоянис и Апостолос Дзидзикостас.

Воридис: абсолютно правилно решение

Макис Воридис в интервю за телевизия Мега определи решението да се отвори процедура по избор на нов председател на партията като абсолютно правилно. Той обаче не поясни дали ще е кандидат. Воридис отбеляза, че темата е висяща още от оставката на Андонис Самарас. Запитан дали ще е кандидат, той каза „Ще видим, не е въпрос, по който мога да се произнеса в момента”.

За Меймаракис Воридис каза, че „той е един от светлите кадри на партията, играе много важна роля, проведе тежка битка на изборите и има какво още да даде”. Той добави, че дали Меймаракис ще се кандидатира си е негова лична работа.

 

Категории: Нова демокрация лидер процедура по избор на председател Евангелос Меймаракис Макис Воридис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus