Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новата година ще докара зимата в Гърция

29 Декември 2015 / 12:12:58  GRReporter
805 прочитания

Ако тази година сте поискали от Дядо Коледа снежна Нова година, най-вероятно желанието ви ще се изпълни. Досега слънцето примамваше навън малки и големи, през следващите дни обаче температурите ще ни изненадат. «Промяната на температурите ще започне от източна Македония и Тракия, като от тази вечер на места ще завали дъжд или сняг в планините. Ще духа северен вятър, а температурите ще паднат чувствително и в равнините», обяснява пред вестник „Катимерини” метеорологът Димитрис Зякопулос. До днес вечерта обаче времето в цялата страна ще е хубаво.

От сряда влошаването на времето ще започне от север на юг. «Ще започне да вали сняг  в ниските полета на северна Гърция. През нощта срещу четвъртък лошото време ще се разпространи към Пелопонес и западна Гърция. Така в навечерието на Нова година в цялата страна ще е истинска зима, с изключение може би на островите. Температурите ще паднат до 15 градуса. В южните райони и край морето ще вали дъжд, а в останалата част от страната сняг. Ще духа вятър от североизток със сила 6-7 бофора, а в Егейско море и до 8 бофора», уточнява метеорологът.

В навечерието на Нова година температурите ще достигнат рекордни нива за Гърция. «Най-студената зима до момента е била през 1983, когато термометрите в Атина показваха 3 градуса и имаше сняг. Следващата студена Нова година беше през 1992 с 5 градуса и сняг», припомня Димитрис Зякопулос. За тази година на 1 януари той предвижда 3 градуса в Атина и 2 в Солун, без обаче да гарантира и сняг. «Климатичните условия не са идеални за сняг, но може би ще завали в столицата и в Солун.

Във всеки случай, ако завали в Атина, това ще стане в северните предградия и то в навечерието на Нова година», посочва той сдържано. В Солун пък, ако изобщо завали сняг, това ще стане няколко часа по-рано. При всички случаи обаче водачите на автомобили трябва да имат вериги. «Особено тези, които ще пътуват в Пелопонес, където се предвижда да вали сняг дори в равнините».

А в планината Пилио, традиционна празнична дестинация през зимата, до късния следобед в понеделник времето не напомняше Коледа. «Изглежда обаче хората чуха за снега, който се очаква, и в последния момент имахме ръст на резервациите за Нова година», разкарва Анна-Мария Валеропулу, собственик на къща за гости в Цангарада. «Интересното е, че в началото всички си пожелават да завали сняг, а после се страхуват, че ще останат блокирани тук», смее се тя и добавя: «уверявам ги обаче, че нашият път не остава никога затворен».

 

 

Категории: влошаване на времето сняг метеоролог прогноза Нова година
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus