Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нови предизвикателства на анархистите

02 Април 2015 / 18:04:47  GRReporter
842 прочитания

След вчерашното нахлуване в двора на парламента, днес близки на осъдени за тероризъм затворници, които провеждат гладна стачка разпънаха транспарант в тяхна подкрепа пред паметника на Незнайния воин и извикаха лозунги в тяхна подкрепа.

Малко по-късно младежи запалиха два контейнера за отпадъци в района около Икономическия университет в Атина и движението по улица Патисион бе прекъснато за около половин час. Полицията не се намеси, а само наблюдаваше и се намираше в състояние на готовност. Напрежението спадна постепенно и палежът нямаше продължение.

Междувременно около 30 анархисти блокираха входа на административния съд в Патра. Те също окачиха транспарант, викаха лозунги в подкрепа на затворниците – терористи, които провеждат гладна стачка и раздадоха листовки на минувачите. И в този случай нямаше намеса на полицията. Силите на реда само наблюдаваха анархистите от разстояние.

Вчерашното нахлуване на анархистите в двора на парламента предизвика разединение сред управляващите. Докато председателката на народното събрание Зои Констандопулу заяви, че нищо особено не е станало и видя зад набега просто протестиращи граждани, правителството реагира по различен начин. По-конкретно говорителят на кабинета Гавриил Сакеларидис заяви, че подобни действия не са приемливи и определи нахлуването като „провокативен и неразбираем акт”.

Решението на анархистите да протестират в двора на парламента предизвика промени в състава на кабинета. Неспособността на министерствата за защита на гражданите и правосъдието да координират действията си доведоха до сливане на двете ведомства. По решение на премиера Алексис Ципрас започнаха подготовки за преминаването на министерството за защита на гражданите към правосъдното министерство. Паралелно с това бе решено да се създаде постоянна специална парламентарна комисия, която да контролира работата на полицията.

По-рано днес бе внесен за разглеждане и гласуване проектозаконът за закриването на затворите с висока степен на сигурност. Правителството се надява приемането му да сложи край на окупациите на различни обществени сгради.

Въпреки това окупацията на Атинския университет продължава.

Категории: Криминална хроника анархисти набези окупации терористи гладна стачка проектозакон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus