Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Новият гръцки парламент положи клетва

05 Февруари 2015 / 14:02:42  GRReporter
1295 прочитания

Днес в гръцкия парламент се заклеха новоизбраните 300 депутати, като бяха положени три различни вида клетви. По-конкретно, бе положена религиозна клетва съгласно православния канон, друга според мюсюлманския канон и накрая – гражданска клетва, избрана от Алексис Ципрас и мнозинството от депутатите на СИРИЗА и Гръцката комунистическа партия (ККЕ).

Заседанието откри най-старият депутат Янис Трагакис, който прочете Президентския указ за парламента и писмата, с които лидерите на партии, имащи право да се кандидатират в два избирателни района, съобщаваха кой избирателен район ще представляват.

Последва освещването и полагането на клетва от депутатите пред архиепископ Йеронимос. Трябва да се отбележи, че Йеронимос не се насочи към нито една от партиите, както е ставало в миналото. Архиепископът пожела на депутатите единство,  благоразумие и дух на всеотдайност.

От тримата депутати мюсюлмани, членове на СИРИЗА, пред Корана положи клетва само Хюсеин Зейбек, а Мустафа Мустафа и Айхан Кара Юсуф положиха гражданска клетва.

Гражданска клетва положиха депутатите от СИРИЗА, партията Потами и Комунистическата партия. Писмо с подобно искане изпратиха премиерът и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас и главният секретар на ККЕ Димитрис Куцубас.

Интересен момент от първото заседание на новия парламент бе разполагането на депутатите от различните партии в залата. За първи път в историята си ПАСОК се озова в най-крайните места. От дясно на ляво първите две предни крила са заети от Нова демокрация, двете следващи (в центъра и вляво) са за СИРИЗА, а ККЕ зае последното ляво крило.

Неонацистката Златна зора зае крайните десни места. Следват две крила с депутати от Нова демокрация. В центъра са Независимите гърци, вляво до тях е ПАСОК, а вляво от ПАСОК е партията Потами. Задните места са заети от още депутати на СИРИЗА.

 

 

Категории: гръцки парламент полагане на клетва новоизбрани депутати архиепископ Йеронимос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus