Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Новият гръцки парламент положи клетва

03 Октомври 2015 / 10:10:23  GRReporter
775 прочитания

Днес в 11:00 триста депутати от новия гръцки парламент положиха клетва. Председателството временно пое Никитас Какламанис от Нова демокрация, тъй като както председателката на миналия парламент Зои Констандопулу, така и трима от заместниците й или не бяха избрани, или са част от правителството.

Новият председател на парламента, както и заместниците му, ще бъдат избрани утре, а програмната декларация на правителството ще бъде представена в понеделник. Според правилника на парламента, заместник-председателите са седем. Трима от тях са от най-голямата парламентарна сила (СИРИЗА), четвъртият е от втората по сила партия (Нова демокрация), а останалите трима са от следващите 3 по сила опозиционни партии (съответно Златна зора, Демократичната коалиция и Комунистическата партия).

За председател на парламента СИРИЗА издига кандидатурата на Никос Вуцис. Освен СИРИЗА и Независимите гърци, и Демократичната коалиция заяви, че ще го подкрепи.

В осемпартийния парламент, в който за пръв път влиза Съюзът на центристите, има 59 жени, с 10 по-малко от миналия парламент. От тях 32 са членове на парламентарната група на СИРИЗА, а 11 – на Нова демокрация.  

СИРИЗА, която спечели изборите, ще има 145 депутати. Следват Нова демокрация със 75, Златна зора с 18, Демократичната коалиция (ПАСОК-Демократична левица) със 17, Комунистическата партия с 15, Потами с 11, Независимите гърци с 10 и Съюзът на центристите с 9.

Много са избраните за първи път депутати. От тях 42 са от СИРИЗА, 3 от Нова демокрация, 5 от Демократичната коалиция, 2 от Комунистическата партия, 1 от Потами, 2 от Независимите гърци, 6 от Златна зора и 9 от Съюза на центристите.

В атмосферата преобладаваше не толкова ентусиазмът, колкото безпокойството за бъдещето. Интересът се концентрира върху пътуването на Алексис Ципрас до САЩ, вътрешните събития в Нова демокрация, както и върху появата на Съюза на центристите в парламента. Много политици поздравиха председателя на партията Василис Левендис –между тях Никос Вуцис (който поздрави и депутатите от ПАСОК и Потами), Адонис Георгиадис, Олга Кефалояни, Кириакос Мицотакис, министърът на отбраната Панос Каменос, Дора Бакояни.

В парламента присъстваха и министрите, част от които са и депутати. Малко след 11:00 в залата влезе премиерът Ципрас. Той поздрави топло Дора Бакояни, както и Евангелос Меймаракис, който влезе в този момент. Двамата мъже проведоха и кратък диалог в очевидно добро настроение. Ципрас поздрави депутатите на СИРИЗА, както и от други партии, като лидера на Комунистическата партия Димитрис Куцубас.

Архиепископ Йеронимос освети залата, но за разлика от друг път не отиде при председателите на парламентарните групи да целунат кръста. Депутатите положиха религиозна клетва пред Библията. След тях положиха клетва двамата депутати мюсюлмани, които се заклеха пред Корана. Накрая останалите депутати положиха гражданска клетва.

На церемонията присъстваха и служебния премиер Василики Тану, бившият председател на парламента Димитрис Сиуфас, евродепутатът от СИРИЗА Димитрис Пападимулис, представители на вероизповеданията и на въоръжените сили.

 

Категории: парламент заклеване партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus