Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Няма следи за електронно престъпление в плана Б на Варуфакис

05 Август 2015 / 08:08:29  GRReporter
894 прочитания

До вторник сутринта разследването на Службата за борба с електронните престъпления не е разкрило незаконен пробив в системата на Главния секретариат за държавните приходи, съобщи гръцкото издание tovima.gr. Разследването се провежда по прокурорско нареждане във връзка с разработвания от бившия финансов министър план Б за излизане на Гърция от зоната на еврото.

В поредица от интервюта Янис Варуфакис представи плана за „електронно нахлуване” в базата данни на Главния секретариат за държавните приходи. Целта била да бъдат взети данъчните номера на гръцките данъкоплатци, за да се осъществи по-лесно преминаването към паралелна валута.

Завеждащият Атинската прокуратура Илиас Загореос започна предварително разследване по случая и нареди на директора на Службата за борба с електронните престъпления Манолис Сфакианакис да проведе конкретната проверка. Тя бе извършена от отряд от гръцката полиция в офисите на секретариата по приходите, без там да бъдат открити следи от предполагаемото престъпление.

Полицейски представители обаче коментират, че „през последните години бяха установени поне осем случая, в които служители на секретариата по приходите бяха взели неправомерно и продали данъчните и икономическите данни на гражданите за сума от около 1 милиард евро”. Според тях в кражбите били замесени около 20 служители на Главния секретариат по приходите. По повечето от посочените случаи тече съдебно разследване.

Въпреки че по плана Б на Варуфакис тече вътрешноведомствено разследване, което нареди главният секретар по държавните приходи Катерина Саваиду, прокурорът възложи на службата за борба с електронните престъпления да проведе паралелна проверка. Причините за това са две. От една страна тя може да бъде извършена много по-бързо и от друга – прокурорът ще има в ръцете си две експертни становища, издадени от различни органи.

До края на седмицата се очакват показанията на първите свидетели по случая в рамките на прокурорското разследване, което инициираха подадените във Върховния съд искове срещу Варуфакис. Свидетелите се очаква да бъдат представители на политическия живот на страната. 

Категории: Криминална хроника прокурорско разследване служба за борба с електронното престъпление план Б Янис Варуфакис въвеждане на паралелна валута
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus