Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Облагат с данък банковите транзакции, за да спасят пенсиите

02 Януари 2016 / 17:01:05  GRReporter
1592 прочитания

Правителството ще въведе данък върху банковите транзакции, макар че кредиторите отказват събраните от него капитали да се използват за решаване на пенсионния въпрос.

Кръгове от Министерството на финансите твърдят, че годишната сума от този данък ще се използва за дългосрочно гарантиране на устойчивостта на пенсионната система.

Според информациите на вестник Катимерини, от министерството предлагат данъкът да е 0,1-0,2%.

Правителството ще изпрати на кредиторите предложението си за реформиране на пенсионната система в понеделник, а целта е съответният законопроект да се гласува на 15 януари. Един ден по-рано, на 14 януари, ще се проведе първото заседание на Eurogroup за новата година, където въпросът ще бъде обсъден.

Ципрас подчерта в изявленията си, че целта на правителството е да не се намаляват пенсиите. Той призна обаче, че реформа на системата е необходима, защото в противен случай след 5 години няма да има пари за пенсии. По тази причина Атина трябва да предложи равностойни мерки за осигуряването на необходимата сума.

Кредиторите са против предложените мерки, защото смятат, че те ще пречат на развитието. Правителството предлага увеличаване на осигурителните вноски за допълнителното пенсионно осигуряване с 1,5% - 1% за сметка на работодателите, а останалата част - на работниците.

ЕК не е съгласна и с желанието на Атина за отлагане на гласуването на законопроекта, докато се намери политически консенсус.

„Правителството не е съгласно да сложи оръжие в преговорите за пенсионната реформа”, заявява министърът на околната среда Панос Скурлетис. Той подчертава, че целта си остава изграждането на „съюзи в европейското пространство, които ще ни позволят да не намаляваме основните пенсии”. Министърът отбелязва, че „няма нужда от разширяване на правителственото мнозинство”.

От своя страна, министърът на образованието Никос Филис определи пенсионната система като „майката на всички битки”. Той заяви, че ако този въпрос бъде решен, страната ще излезе от строгите икономии и ще напредва постепенно във възстановяването на социалната държава.

Панайотис Ригас, секретар на Централната комисия на СИРИЗА, изключи вероятността пенсиите да бъдат намалени. В интервю за телевизия Мега той говори за непрекъсната битка, в която правителството няма да отстъпи, и подчерта, че всички старания на всички фронтове са били успешни. Що се отнася до гласуването на законопроекта за пенсионната реформа, Ригас изрази доверието си в депутатите на СИРИЗА. Според него, институциите нямат основание да отхвърлят гръцките предложения, защото досегашното намаляване на пенсиите е вкарало 45% от гръцкото население под прага на бедността.

„В никакъв случай няма да гласуваме антинародни и болезнени мерки”, каза Янис Калианос от Съюза на центристите и добави: „всички знаят, че ще има намаляване на основните и допълнителните пенсии”.  „Не сме съгласни с намаляването на пенсиите под 1000 евро, което ще удари най-бедните и средните слоеве”, подчерта той.

Категории: пенсионна система реформа данък върху банковите транзакции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus