Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обсъждането на Меморандума се превърна във вътрешнопартийна война за СИРИЗА

13 Август 2015 / 14:08:25  GRReporter
707 прочитания

Обстановката в гръцкия парламент се бе изострила още в началото на заседанието на парламентарните комисии, когато депутати поискаха да бъде определен точен час за приключването му. Конкретният повод за суматохата обаче стана атаката на председателя на парламента Зои Констандопулу срещу финансовия министър Евклидис Цакалотос. Госпожа Констандопулу го обвини, че с изявленията си целенасочено я превръща в мишена. Финасовият министър пък я обвини, че нарочно губи времето на всички, за да се забави процедурата и „да се стигне до заем-мост”. Според Евклидис Цакалотос, ако не бъде постигнато споразумение утре в Еврогрупата, ще се премине към по-лошия вариант за заем-мост, вместо да започне третата спасителна програма за Гърция.

След размяната на тези реплики в парламента настъпи истински хаос. Една част от депутатите побързаха да защитят Зои Констандопулу, а други настояваха да се посочи час за край на заседанието. Председателят на парламента директно обвини правителството, че нарушава предизборната програма на СИРИЗА. Така вместо да обсъждат споразумението с кредиторите, депутатите се отдадоха на вътрешнопартийни караници.

Впоследствие думата взе Дора Бакояни от Нова демокрация. Тя се обърна към Зои Констандопулу с думите: «Госпожо председател, трябва да вземете решение за приключване на процедурата до 16.00 ч., за да можем след това да започнем пленарното заседание и да последва гласуването. Не може да забавяме процедурата, защото просто някои така искат». И докато се чуваха реплики на висок глас на депутати и от СИРИЗА и от Нова демокрация, Дора Бакояни се обърна към народните представители от управляващата коалиция: «Спрете вече с тези циркове! Нека най-накрая процедурата продължи, както е предвидено».

 

 

 

Категории: гръцки парламент хаос обвинения вътрешнопартийни борби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus