Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Очаква се изявление на кредиторите за гръцкия дълг

18 Юни 2015 / 14:06:28  GRReporter
1079 прочитания

Изглежда с цел постигане на споразумение Европейската комисия и Европейската централна банка обсъждат план за облекчаване на гръцкия дълг, което е основното искане на правителството на Алексис Ципрас.

Малко преди да започне заседанието на Еврогрупата в Люксембург, вестник „Катимерини“ цитира изявлението на висш европейски ръководител, чието име обаче не разкрива, че разглежданият сценарий, който е и най-вероятен в момента, е да бъде свикана извънредна среща на върха на страните-членки на еврозоната вечерта на 25 юни, четвъртък, след края на общата среща на върха, планирана за същия ден и то с тежък дневен ред.

Според публикацията, целта е по този начин гръцкият въпрос да не засенчи останалите сериозни теми, които предстои да бъдат обсъждани, като например Brexit и миграционната политика. Едновременно с това ще е изминала една седмица от днешната среща на Еврогрупата, без междувременно да има друга среща, в резултат на което ще може да бъде упражнен още натиск върху гръцката страна.

Според същия високопоставен източник, в момента в Европейската комисия и Европейската централна банка разглеждат текста, който ще се отнася до въпроса с дълга в случай на постигане на споразумение. Това е подновяване на декларацията за облекчаване на дълга, спечелено от гръцката страна по време на срещата на Еврогрупата през ноември 2012, когато финансов министър бе Янис Стурнарас.

Същевременно, според същия източник, налагане на капиталов контрол ще има само ако изтичането на капитали се увеличи опасно през следващите дни.

Компромисното предложение на Батиста в Международния валутен фонд

Пред същия вестник говори и изпълнителният директор на Международния валутен фонд за Бразилия Пауло Ногуейра Батиста, който представя едно компромисно предложение за изход от задънената улица. Той определя предложението си като предложение „на здравия разум“ и, както посочва, го е представил в понеделник по време на заседанието на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд, посветено на икономиката на Европа.

Предложението на Батиста предвижда преходно решение.

Според него, Гърция би трябвало да се ангажира за следното:

  • Да постигне малки и бавно повишаващи се първични излишъци през следващите няколко години.
  • Да обясни подробно какви мерки ще вземе, за да постигне тези излишъци.
  • Да представи плановете си за един частичен финансов и структурен пакет от мерки, който би могъл да включва реформи в администрацията на държавния сектор, борба с укриването на данъци, увеличаване на данъчната администрация, някои приватизационни сделки и може би някои по-малко спорни реформи в областта на пазара и осигурителната система.

В замяна институциите на кредиторите са готови на следното:

  • Да удължат срока на преговорите с 4-6 месеца, едновременно с отпускането на сума, която би позволила на Гърция да покрие задълженията си към Международния валутен фонд и Европейската централна банка без повече загуби във финансовите ѝ резерви или други извънредни мерки.
  • Отпускането на част от въпросната сума би могло да стане преди 30 юни.
  • Биха се съгласили в бъдеще да преструктурират гръцкия дълг с официалните европейски кредитори, при положение, че Гърция спази договореното през следващите месеци.

В Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд Батиста представлява Бразилия и още 10 развиващи се страни, но пред вестник „Катимерини“ той е говорил като частно лице. Вестникът посочва още, че макар да е известен с критиката си към гръцката спасителна програма, висши служители във Фонда са определили предложенията му, представени в понеделник, като «продуктивни», и споделят тревогата му от очертаващата се безизходица в преговорите с Гърция.

 

 

Категории: Европейска комисия Европейска централна банка преговори гръцки дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus