Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Очаква се орязване на влоговете в гръцките банки

02 Юли 2015 / 15:07:38  GRReporter
1262 прочитания

Докато Гърция преживява кошмара на затворените банки и капиталовия контрол, а фалитът е надвиснал заплашително над главата ѝ, анализатори обясняват, че следващата стъпка е орязване на депозитите.

Обсъжданите сценарии са кошмарни. Ситуацията с банките е стигнала до своя предел, ликвидността изглежда ще е достатъчна само до началото на следващата седмица, а липсата на спасителна програма за Гърция означава прекратяване на помощта от Европейската централна банка към гръцките банки чрез Механизма за спешна ликвидност ELA, и още по-лошо – изискуемост на заемите.

Както съобщава вестник „Та Неа“, цитирайки Bloomberg, в случай на редовен фалит орязването на обезпеченията на ELA би могло да стигне 75% или 90%, като в този случай банките ще бъдат задължени да орежат депозити на стойност 33 или 67 милиарда евро от всичките 120 милиарда евро, които в момента съществуват в банките. Т.е. в случай на редовен фалит ще бъдат засегнати от 27% до 55% от влоговете.

Във всеки случай до днес орязването на обезпеченията е около 23% и според Bloomberg, необходимост от орязване на влоговете ще се появи, само ако този процент надхвърли 60%.

От своя страна гръцкият финансов министър Янис Варуфакис увери вчера, че няма никаква причина за bail in на банките. Въпреки това не са малко онези, които не му вярват, тъй като в неделя той твърдеше, че въпросът за капиталов контрол не стои на дневен ред, а няколко часа по-късно това се случи.

 

 

Категории: депозити орязване Механизъм за спешна ликвидност ELA Bloomberg
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus