Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Огромни наводнения в Еврос

07 Февруари 2015 / 18:02:52  GRReporter
890 прочитания

Невиждано до сега е нивото на река Марица (Еврос на гръцки), твърдят местните власти. Големите наводнения предизвикаха огромни проблеми. Край Ферес водите на реката течаха вчера с обем 2 850 куб.м. на секунда и принудиха властите да евакуират две селища –Лагина и Порос. Положението напомня на онова от 1963, когато Лагина пак е евакуирано, само че от тогава  насам са издигнати две диги (едната до реката, а другата между реката и селото), които вчера бяха съборени. След това водите нахлуха в селището и застрашиха къщите.

110-те жители на Лагина са изведени от селото. Повечето са закарани в Суфли, където ще бъдат подслонени в кметството или у роднини. Технически  екипи се опитват да възстановят дигите за да попречат на по-нататъшното разливане на водата.

Евакуация с превантивна цел беше извършена и в Порос, когато водите на реката се отправиха с голяма сила към селото и имаше риск дигите да не издържат. Десетки жители бяха закарани с автобуси и настанени в хотели във Ферес за сметка на общината.

В Суфли има наводнени къщи.

Вчера сутринта нивото на водите на Марица в района на Питио, до Дидимотихо достигна 6,05 м., при максимално допустимо 5,70. В района на Петало нивото беше 7,35 м., при допустимо 6 метра. При Кипи нивото на водите достигна 7,80 м. при критична граница 6,40 м.  Според изявлението на заместник-областния управител на Еврос Димитрис Петровиц реката е наводнила огромни площи с ширина, достигаща до 1,5 км.

Проблемът идва от България, където дъждовете доведоха до решение за изпускане на огромни количества води от язовир Ивайловград в притока на Марица-Арда. Безпокойство предизвикват и новините, че се очакват още силни дъждове в България.

Заместник-министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис се намира от вчера в областта, за да координира общите действия между държавната власт, областната управа и общините.

В много крайморски райони вчера духаха изключително силни ветрове, достигащи до 9-10 степен по скалата на Бофор. Много фериботни маршрути за Кикладите не бяха изпълнени.  В Аргосароническия залив плуват само кораби от затворен тип. Бреговата охрана препоръчва на пасажерите, които планират пътуване, да се свържат с пристанищните власти по места за повече информация.

Междувременно метеорологичната служба предупреди за влошаване на времето в неделя следобед, за силни снеговалежи и бурни северни ветрове.

Очакват се и силни дъждове и бури с кратка продължителност, които ще засегнат главно Източна Македония, Тракия, островите  в източно Егейско море

От неделя вечерта влошаването на времето ще засегне цялата страна. На места ще вали силен сняг- главно в планинските и полупланинските райони, но също така и в някои равнини в източната част на страната.

Силата на северните ветрове ще достигне 8-9 степен по Бофор, а на места в Егейско море- и до 10 степен. Температурата ще падне с 8-10 градуса.

В морските и крайморските райони се очакват силни дъждове и бури.

 

Категории: наводнения Марица Еврос валежи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus