Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Около 40 обири всяка нощ в Атина

27 Декември 2015 / 16:12:21  GRReporter
751 прочитания

От началото на годината ежедневно само в Атика се извършват около 40 обира, след които остават жертви, ранени и щети за милиони евро. Напоследък са се появили банди от чужденци (главно грузинци), които са извън всякакъв контрол и въпреки действията на полицията ударите им се увеличават и се разпространяват в цялата страна. Престъпниците измъчват до смърт жертвите си.

Според докладите на силите на реда, бандите имат следните характеристики:

Лидерът може да прави удари с различни групи всеки път. Но са необходими поне 7 души. Двама от тях пазят пред набелязаната къща или апартамент. Други двама чакат на няколкостотин метра, за да имат престъпниците маршрут за измъкване. Поне 4 души нахлуват в жилището. За да се изплъзнат от полицейските блокади, обикновено не носят инструменти и оръжие. Достатъчни са лост за разбиване на вратата или прозореца и нож за обездвижване на жертвите.

За да набележат целите, много често използват свои сънародници, дори и без те самите да разберат. Посещават места, където се събират сънародниците им, подхващат разговор и когато научат, че някой работи в дома на заможен човек, измъкват информация за ежедневието му – навици, места, на които крие парите и бижутата, кои са уязвимите места на жилището.

Ограбените пари се разделят според участието в обира, а златото и бижутата се изнасят в чужбина и се продават на черния пазар. По този начин полицията не може да ги открие на местния пазар.

Много са твърди и дори да бъдат арестувани, не говорят и отказват да издадат каквото и да било. Договарят се какво оправдание да представят и на въпросите на разследващите отговарят едносрично, за да не изпадат в противоречия.

Опитни служители на полицията, които проследяват трансформацията на бандите, са обезпокоени. Те съветват гражданите как да се пазят, за да не станат жертви. Освен класическите мерки за сигурност, като по-сигурни ключалки, затворени прозорци, аларма, полицаите препоръчват на онези, които наемат домашни помощници, да са особено внимателни и да не им казват много.

От началото на годината са регистрирани повече от 13 000 кражби по домовете (6600 от които през първата половина) и 600 обира (299 през първото шестмесечие). С други думи, всяка нощ около 40 семейства стават жертва.

Миналата седмица беше разбита най-голямата грузинска банда, с повече от 3000 нападения в северните и южните предградия. Лидерът й е един от най-известните в Европа мафиоти. Това показва, че контролът вече е изгубен и Гърция се е превърнала в международна червена зона, където мафии от цял свят идват и действат безпрепятствено.

 

Категории: Атика обири банди методи на действие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus