Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оптимизъм в Атина, умереност в Брюксел

19 Февруари 2015 / 10:02:54  GRReporter
722 прочитания

“Движим се в правилната посока, има сходство в позициите, до петък ще имаме споразумение с Eurogroup. Представили сме предложение, което е удоволетворително и за нас, и за президента на Eurogroup”, смята гръцкият финансов министър Янис Варуфакис.
    Вчера Варуфакис разговаря по телефона с американския финансов министър Джак Лю, който го призовал веднага да поиска удължаване на спасителната програма, защото в противен случай Гърция ще се изправи пред непосредствено бедствие (immediate hardship). “Времето е от изключително значение”, подчертал още американският финансов министър. Много анализатори също подкрепят това мнение, като твърдят, че евентуален GREXIT би имал катастрофални последствия за самата Гърция, докато негативите за останалата част от Еврозоната биха били ограничени.
    В същото време в Брюксел европейските партньори на Гърция са силно обезпокоени от представения вчера законопроект за частична данъчна амнистия, без той да бъде съгласуван с европейските институции  и по същество се смята за едностранно действие на гръцкото правителство. Заместник-министърката на финансите Надя Валавани и заместник социалният министър Димитрис Стратулис представиха проекта, според който данъчните длъжници могат да получат 50% опрощение на данъците, ако са в състояние да платят в брой останалите 50% до края на април. Става дума за задължения към държавата до 31 декември 2013. Опрощаването ще е по-малко за тези, които не са в състояние да изплатят сумата в брой - те ще имат възможност да я изплатат на вноски от минимум 200 евро и ще трябва да се разплатят до края на май 2015.
    Решението за опрощаването на дължимите на държавата суми се взима в момент, когато приходите в държавната хазна рязко спаднаха, а осигурителните каси са празни и изплащането на мартенските пенсии е под въпрос.
    Източници от европейските институции не скриват раздразнението си от вчерашното решение на гръцкото финансово министерство да разсекрети досието на преговорите между Гърция и европейските й партньори в опит да противопостави един срещу друг еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси и председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум.
    Междувременно държавният министър Алекос Фламбурарис обяви, че ако по някаква причина не се постигне споразумение между Гърция и Eurogroup, Гърция ще поиска извънредно свикване на Европейския съвет на държавните ръководители на страните от Европейския съюз.

 

Категории: Eurogroup Янис Варуфакис Йерун Дайселблум спасителна програма за Гърция правителство на СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus