Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Осем загинали и десетки изчезнали след бедствието на Norman Atlantic

29 Декември 2014 / 21:12:39  GRReporter
1319 прочитания

    Говорител на гръцкото Министертсво на търговския флот съобщи, че официално вече 10 са загиналите при пожара на ферибота Norma Atlantic, който избухна в ранните неделни часове на 28 декември. За щастие по-ранните опасения за 38 безследно изчезнали не се потвърдиха и същият източник съобщи за 18 души в неизвестност.
    Спасителната операция приключи, всички живи хора на борда на горящия ферибот са евакуирани, включително екипажът и самият капитан. На борда на Norman Atlantic се намират само командоси от италианската брегова охрана, които претърсват помещенията на борда едно след друго с надежда да открият оцелели. Националността и самоличността на загиналите все още не се съобщава, от вчера е известно, че при инцидента загина 67-годишен грък.
    Все още няма яснота нито за броя на хората в неизвестност, нито за броя на спасените, нито дори за броя на пасажерите на борда на Norman Atlantic. В официалния списък на пасажерите фигурират 478 имена, сред които 7 на български граждани. Италианските власти обаче твърдят, че пасажерите са с 20 по-малко. В същото време гръцката страна разпространи личните данни на съпруга на член на екипажа, която е била спасена от пожара на ферибота и чието име не фигурира сред тези, включени в официалния списък.
    Много спасени от бедствието твърдят, че на кораба е имало нелегални имигранти, които са скочили във водата. Има неяснота и за българите на борда, които в началото бяха седем, след това девет, а сега станаха 11.
    Тази вечер в пристанището в Игуменица пристигна фериботът Cruise Europa, на който се намират 69 гърци, спасени от морската трагедия. Линейки и екипи на Червения кръст посрещнаха пострадалите, повечето от които страдат от хипотермия поради продължителния престой на открито при ниска температура и пороен дъжд, но също и от обезводняване, тъй като са прекарали десетки часове без питейна вода.
    “Слязах до колата, за да си взема цигари. Изведнъж чух силен шум, обърнах се и видях не пламъци, лава да се изсипва върху паркирала кола и да я разтопява. Опитах се да избягам, но нямаше как. В гаража в този момент бяхме 5-6 души. Грабнахме пожарогасителите, но те не работеха. Пламъците бяха отвсякъде. Осъзнах, че мога да избирам да изгоря жив или да скоча в морето. Скочих. Много часове минаха преди да ме приближи и спаси малко корабче”. Това е свидетелството на грък, оцелял от трагедията.
    Тези оцелели гърци, които имаха възможност да говорят по местните медии са категорични - екипажът на кораба е бил невидим по време на трагедията. Не е помагал на пасажерите, бил е безучастен. Експертите обясняват поведението на членовете на екипажа по-скоро с некомпетентност и липсата на обучение, отколкото с някаква зла умисъл. както вече ви съобщихме, пристанищните власти в Патра още на 19 декември са констатирали сериозни липси както на спасителни пояси и лодки, така и пропуски в оперативните планове за евакуация при бедствие.

Съмнения в правилността на решенията на италианските власти отправи и гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас. Според него гръцката страна е разполагала с много по-модерни и съвременни средства за спасяване, от които италианските власти не са се възползвали, въпреки че техниката и екипажът са били в пълна бойна готовност на остров Корфу.  Гръцките власти недоумяват защо спасителната операция се е забавила със часове, защо пламтящият кораб не се е запътил към най-близкото пристанище в момента на избухването на пожара, защо най-малкото не е пуснал котва там, където се е намирал в момента на констатиране на бедствието.

Категории: Norman Atlantic жертви издирвани екипаж пропуски
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus