Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още едно заседание на Eurogroup завърши безславно за Гърция

22 Юни 2015 / 15:06:45  GRReporter
1055 прочитания

Поредният опит да бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори пропадна на днешното заседание на финансовите министри от еврозоната. То продължи по-малко от час, след което последва пресконференция. На нея председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум съобщи, че по-късно тази седмица ще се проведе ново заседание.

Още при влизането си в залата няколко финансови министри изразиха песимизъм по отношение на постигането на споразумение между Атина и нейните кредитори.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че кредиторите не са получили съществени предложения от страна на Гърция. По-рано финландският му колега Александер Щуб каза, че очакванията му са много ниски, докато министърът на финансите на Словакия Петер Кажимир посочи: „Вероятно скоро ще трябва да се срещнем отново”.

Изявленията на министрите последваха информацията, че късно снощи Атина е изпратила на представителите на кредиторите погрешен екземпляр на своето предложение, след което в ранните часове днес изпратила правилния документ.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че кредиторите приветстват предложенията на Атина. „Гръцките предложения са добре дошли, но е нужна повече работа с институциите. Eurogroup ще заседава отново тази седмица. Нужно ни е споразумение през следващите дни”, написа той в профила си в Twitter.

От своя страна Йерун Дайселблум също посочи, че новите предложения на Атина се приемат като „основа за работа”. Eurogroup се обърна към институциите с искането да разгледат предложенията, за да се стигне до крайно споразумение в края на седмицата”, подчерта той.

Дайселблум допълни, че Eurogroup няма да изпрати никакъв доклад до участниците в срещата на върха на Европейския съюз, която ще започне в 20:00. По този начин той разсея слуховете за вероятно отлагане на нейното провеждане. По отношение на уреждането на проблема с гръцкия държавен дълг, за което Атина настоява, председателят на съвета на финансовите министри от еврозоната заяви, че този въпрос ще бъде обсъден „след прилагането на цялостната програма”. 

Категории: Политика заседание на Eurogroup преговори между Атина и кредиторите предложения за постигане на споразумение среща на върха на ЕС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus