Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още през октомври FRONTEX били готови да помогнат на Гърция

13 Декември 2015 / 15:12:01  GRReporter
621 прочитания

„Още от октомври имахме готови екипи от други държави-членки на ЕС, които да изпратим в Гърция. Но се забавихме, защото не бяха определени гръцките ръководители на екипите”, заяви категорично за вестник Катимерини генералният директор на FRONTEX Фабрис Леджери. Той каза, че все пак тази седмица са назначени 19 гърци, но са необходими още 12.

Планът на FRONTEX се фокусира главно върху регистрацията на бежанците и нелегалните имигранти по островите в Егейско море.

Очаква се по искане на Гърция 448 представители на Frontex да бъдат изпратени на Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос.

Успоредно с това, Леджери заяви, че поне 50 представители на Frontex ще бъдат изпратени в Идомени на гръцко-македонската граница.

Междувременно, гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че Гърция плаща вместо трети страни що се отнася до бежанския проблем.

Кодзиас говори за телевизия Мега и подчерта, че във връзка с туристическия сезон през 2016 трябва да се наблегне на решаването на бежанския въпрос по островите, където притокът е най-силен. Според него трябва да има специална кампания и министър Елена Кундура вече е взела мерки.

„Нито сме искали война в Сирия или Ирак, нито пък да се намесваме. Това се опитваме да обясним на партньорите ни. Трябва да се постигне разбирателство с Турция. Припомням, че партньорите ни щяха да приемат 150 000 бежанци от Гърция, а в края на краищата само Люксембург прие 30 000”, подчерта Кодзиас. Според него Гърция e изхарчила за престоя, транспортирането и прехраната на бежанците около 1,8-2 милиарда евро.

Що се отнася до вълната мигранти от Мароко, Кодзиас отбеляза, че между тях има много криминални елементи. Според него, те летят с нискотарифни компании до Истанбул и не трябва да им се позволява да излизат от Турция и да влизат в Гърция.

Според министъра, проблемът е в устава на Frontex, който предвижда, че организацията трябва да предотвратява влизането в една страна, но не и излизането. Освен това, служителите й работят до 14:00 и почиват през уикендите.

Кодзиас подчерта, че Турция, Гърция и Германия са най-заинтересовани от решаването на бежанския проблем. „Ще поемем инициативата и ще поканим на Хиос Меркел и Ердоган, а след това ще преминем отсреща в Измир, така че да видим и двете страни. Не сме определили дата още, но вероятно ще е през февруари”, коментира министърът. Според него целта е да има пряка дискусия с Турция, без посредници.

Категории: Frontex бежанци мигранти Никос Кодзиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus