Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Основният проблем е липсата на доверие в гръцкото правителство

12 Юли 2015 / 10:07:29  GRReporter
770 прочитания

По време на заседанието на Eurogroup партньорите поискаха незабавно гласуване на предварително поисканите мерки. Те упражниха натиск и за по-нататъшни строги мерки, както и за конкретизиране на вече съществуващите. Преговорите, макар и много трудни, напредваха твърде бавно. Основният проблем е липсата на доверие в гръцкото правителство, особено след референдума. Министърът на финансите Евклидис Цакалотос се изправи пред редица забележки от страна на колегите си. Това, което обединяваше всички тях, беше съмнението в способностите и желанието на гръцкото правителство да осъществи реформите, даже и тези, които се съдържат в неговото собствено предложение. Изискванията са се увеличили многократно в сравнение с миналите две седмици. Според служител в институциите, вече се говори за нова тригодишна програма, за нов кредит от 80 милиарда евро, докато преди това се е говорело за затваряне на миналата програма.

Редица държави-членки изразиха желанието си МВФ да участва в новата програма, в случай че бъде договорена. Изглежда, че Цакалотос се е съгласил. Освен това, поискано е Атина да конкретизира предложенията си и те да са не просто лист хартия, а част от обвързващ action plan, който да бъде осъществен бързо. Тоест, както подчерта високопоставен представител на институциите, още утре би трябвало някои от мерките да се гласуват. Гръцкото правителство трябва също така да преодолее по някакъв начин липсата на доверие, която помрачава преговорите.

Всички страни опровергаха информацията, че по време на заседанието Волфганг Шойбле е представил план за петгодишен Grexit, но се смята, че този сценарий е обсъждан в немските кръгове.

Наложителен проблем, който се нуждае от незабавно решение и е обсъждан на масата за преговори на Еurogroup, са облигациите на Европейската централна банка. Те са с падеж след 9 дни. Управителят на банката Марио Драги изрази безпокойството си за системния риск в случай на неуспех да се намери решение за това плащане. Немският министър на финансите Шойбле коментира, че по време на PSI (облигации, притежавани от частни кредитори, Private Sector Involvement) също е имало безпокойство за системния риск, но в крайна сметка не е имало големи загуби.

Дискусията се разпростря и върху конкретни реформи, като прилагането на инструментите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това предизвикваше търкания в правителството през последните две години, особено някои параметри като реформата на пазара на млечни и хлебни изделия, освобождаване на аптечния сектор, пазара на лекарствата без рецепти. Цакалотос показа съгласие по първите три теми, но отказа да обсъжда лекарствата.

Дискусиите продължиха до 1 часа след полунощ.

Категории: Eurogroup заседание реформи Евклидис Цакалотос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus