Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Освобождават борсовите операции от капиталовия контрол

07 Декември 2015 / 18:12:48  GRReporter
583 прочитания

Новият председател на Гръцката Комисия по ценни книжа Хараламбос Гоцис обяви, че правителството освобождава борсовите операции от капиталовия контрол. В изявления пред  журналисти той посочи, че финансовият министър Евклидис Цакалотос вече е подписал съответното решение. По думите на Гоцис не е изключено то да бъде публикувано в Държавния вестник и да влезе в действие още днес.

След отпадането на ограничението гръцките инвеститори ще могат да закупуват акции и да използват така наречените „стари пари”, след като през последните шест месеца те можеха да оперират само с „нови пари”.

Паралелно с това Гоцис направи преценка, че през втората половина на 2016 капиталовият контрол ще бъде отменен напълно във всички сфери на гръцката икономика. Той подчерта, че комисията по ценни книжа със сътрудничеството на Атинската фондова борса ще предоставят стимули за листването на нови компании на борсовия пазар с цел да подкрепят реалната икономика. Гоцис каза още, че сред приоритетите на новото ръководство на комисията по ценни книжа е създаването на пазар за фирмени облигации.

Останалите цели на Комисията по ценни книжа са:

- да изпълнява консултативната си роля, както се предвижда в европейското законодателство и в съответния европейски правилник,

- да създаде нова вълна на листване на компании на Атинската борса, за да могат компаниите да ползват евтини капитали за развитие,

- да организира конкурентен пазар на фирмени облигации, за могат капиталите да остават в Гърция,

- да подсили организациите за общи инвестиции и да задейства алтернативни начини за инвестиране в рамките на capital market union, който ще има за цел да мобилизира застоялите капитали по европейски пример,

- да укрепи правната рамка, необходима за постигането на описаните цели.

В края на изявленията си председателят на гръцката комисия по ценни книжа посочи, че ще бъде удължена забраната за short selling на банковите акции поне до 20 декември.

Според коментатори решението ще позволи навлизането на финансови средства от всякакви източници за закупуването на акции от атинската борса, а това на свой ред ще увеличи обема на операциите, които през последните месеци бяха сериозно свити. Анализатори посочват, че при борсов индекс около 600 базисни пункта и толкова ниски цени на банковите акции, възможностите за инвестиции са много големи. 

Категории: ИкономикаПазари атинска фондова борса премахване на капиталовия контрол за борсовите операции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus