Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отчаяни опити за сближаване на позициите между Гърция и кредиторите

11 Ноември 2015 / 14:11:24  GRReporter
718 прочитания

Правителството прави отчаяни опити през следващите 24 часа да постигне споразумение по спорните теми с кредиторите, да приключи първата фаза на оценяването и да бъдат преведени 10 + 2 милиарда евро. В същото време премиерът Алексис Ципрас поема ръководна роля в регулирането на бежанската криза с „благословията” на ЕС.

Според последните информации, съвсем скоро ще бъде постигнато споразумение относно защитата на основното жилище, което е много близо до гръцките предложения. Вероятно ще се постигне и компромис относно запазването на режима на 100-те вноски.

Според същите информации, партньорите са приели предложенията за равностойни мерки, които ще заместят налагането на 23% ДДС върху частното образование, както и за 28 други мерки, които ще бъдат включени в законопроект.

Тъй като регулирането на необслужваните кредити изисква промени, които не могат да бъдат направени с обикновено решение на правителството, те ще бъдат включени в законопроекта, който ще бъде внесен в парламента следващата седмица. Правителството очаква EuroWorkingk Group в понеделник и зелената светлина за превеждането на 2 милиарда евро плюс още 10 милиарда за рекапитализацията.

Пред Министерския съвет Ципрас подчерта, че е успехът на правителството да отдели първото оценяване от рекапитализацията е много важен.

Той говори за текущите преговори за завършване на първия цикъл от мерки и нарече положителен факта, че гръцкото правителство не е отстъпило по отворените теми (като закона Кацели за свръхзадлъжнелите домакинства, 100-те вноски, ДДС върху образованието).

Ципрас изглежда решен да накара министрите си да осъществяват политиките, за които поети ангажименти и засягат програмната декларация на правителството. Затова е поискал от тях да внесат до края на следващата седмица план за действие и график.

За правителството са приоритетни дейностите, свързани с публичната администрация, борбата с корупцията и с черния пазар на труда, здравеопазването, стабилната и справедлива данъчна система, националният диалог за образованието.

„Целта на правителството е да остави незаличима прогресивна следа и да предприеме реформите, от които има нужда гръцкото общество”, заяви премиерът на министрите. Той ги информира за предстоящото си посещението в Турция и добави, че правителството ще играе главна роля с преговорите между ЕС и Турция за бежанската криза.

По време на двудневното си посещение на 17 и 18 ноември в Истанбул Ципрас ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей и ще гледа заедно с турския си колега Ахмед Давутоглу приятелски мач по футбол между Гърция и Турция. На следващия ден ще има официална среща с президента Ердоган.

 

Категории: Алексис Ципрас правителство преговори кредитори спорни въпроси посещение в Турция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus