Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отговорът на Атина

17 Февруари 2015 / 08:02:47  GRReporter
1093 прочитания

Безсънна нощ преживя гръцкият политически елит след вчерашното заседание на министрите на финансите от Еврозоната, където на страната ясно беше показана вратата, ако не се съобразява с поетите досега ангажименти. Общото усещане в Атина е, че това е исторически момент, в който трябва да се вземе важно решение, с ефект върху живота на обикновените хора в следващите 20-30 години. Eurogroup ясно каза на гръцкото правителство, че единственият изход за страната е да поиска удължаване на спасителната програма и има физиеско време до петък, за да направи това.
    Припомняме, че сегашната спасителна програма за Гърция изтича на 28 февруари. Страната не е изпълнила задълженията си по нея, а кредиторите не са изплатили последния транш от 7,2 милиарда евро, без които правителството няма да има пари, за да изплати заплати и пенсии в началото на март.
    “Положението е твърде серизоно, за да се остави само в ръцете на Алексис Ципрас и Янис Варуфакис. Рискуваме да загубим всичко постигнато от времето на Константинос Караманлис насам”, обобщи ситуацията политически коментатор по една от най-влиятелните гръцки телевизии.
    И така, гръцката проевропейска опозиция пое нещата в свои ръце. Лидерът на партията “Потами”, журналистът Ставрос Теодоракис поиска от премиера незабавно да свика лидерите на политическите партии, за да ги уведоми за хода на преговорите с европейските партньори и да се изготви национална стратегия. “Потами” подкрепя и ще подкрепя националните интереси на Гърция в преговорите, но закъсненията, гръмките думи и липсата на конкретни предложения вредят на тези национални интереси”, се казва в съобщението на партията.
    Незабавна информация и то по същество за преговорите поиска и ПАСОК. Социалистите приканиха правителството да се придържа към институционалните процедури и да разясни как точно смята да постигне споразумение, което ще има по-добри, а не по-лоши условия за хората и за икономиката.
    “Липсата на споразумение с кредиторите е едно твърде неприятно развитие на събитията. Правителството трябва да поддържа диалога с европейските ни партньори, да прояви отговорност. Изминахме твърде дълъг път, за да провалимвсичко накрая”, заявява в писмено обръщение бившият премиер и лидер на Нова демокрация Андонис Самарас.
    Какво ще отговори Алексис Ципрас на опозицията и най-вече на кредиторите, ще разберем в 16,00 часа, когато гръцкият премиер ще говори пред парламентарната група на СИРИЗА.

 

Категории: правителство на СИРИЗА Янис Варуфакис Алексис Ципрас Eurogroup GREXIT спасителна програма споразумение с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus