Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отлагането на плащането към МВФ срина атинската борса

05 Юни 2015 / 14:06:04  GRReporter
988 прочитания

Срив от 4,61 на сто до 788,99 пункта отбеляза днес атинската фондова борса в резултат на неуспеха на опитите за постигане на споразумение между Атина и кредиторите. Според анализатори основната причина за него е фактът, че Гърция не изплати днес заема в размер на 300 милиона евро към МВФ. Секторният индекс на банките отчете загуби от над 9 на сто вследствие на интензивната продажба на техните акции.

Днешното извънредно заседание на парламента се отчита от финансисти като негативно събитие, което засилва несигурността около края на преговорите между Гърция и кредиторите ѝ и повишава броя на негативните за страната публикации в международните медии.

Решението на Атина да не извърши плащането на заема към МВФ днес и да обедини всички заеми с падеж през юни на стойност 1,5 милиарда евро е засегнало директно и пазара на ценни книжа.

Облигациите с 10-годишен падеж се движат между 54 и 55,5 базисни пункта с пазарна доходност от 11,55 на сто и доходност за продажба 11,18 на сто. Спредът между гръцките облигации с 10-годишен падеж и германските ценни книжа достигна до 1 047 базисни пункта, докато всерч беше 968 пункта.

Облигациите с 5-годишен падеж са със средна доходност 17,11 на сто, а облигациите с 2-годишен падеж с доходност 25,05 на сто. При издаването им доходността е била 3,5 на сто.

В същото време гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис заяви, че Гърция преднамерено не е изплатила заема към МВФ. „Предложението от страна на МВФ беше налично, затова мисля, че правителството избра да го приеме и да плати в края на месеца”, заяви той в интервю за BBC.

На въпроса от страна на журналиста: „Следователно имате парите, но сте избрали да не ги дадете?”, Статакис отвърна: „Правилно”.

Неговите изявления противоречат изцяло на изявленията на представители на Фонда, които заявиха, че са се изненадали от съобщението на гръцкото правителство, че иска четирите плащания да бъдат обединени и извършени в края на месеца.

Категории: Икономика срив на атинската фондова борса преговори с кредиторите отлагане на плащането към МВФ министърът на икономиката Йоргос Статакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus