Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парламентарен маратон за третата спасителна програма

13 Август 2015 / 08:08:55  GRReporter
599 прочитания

С процедура-експрес гръцкият парламент се заема с обсъждането на Третата спасителна програма за страната, която ще продължи три години и ще е на стойност 87 милиарда евро. Вчера Председателският съвет реши с мнозинство да се възобнови работата на парламента, който официално е в лятна ваканция. Против гласува само заместник-парламентарният председател от Комунистическата партия на Гърция Георгиос Ламбрулис. Неговият аргумент - “Гласувам против, за да не се обсъжда третият Меморандум”.
    Процедурата започва в 9,30 часа, когато парламентарните комисии ще обсъдят законопроекта за новата програма. Около обяд се очаква ново заседание на Председателският съвет, което ще уточни часът на обсъждането в пленарната зала и на самото гласуване. Правителството на Алексис Ципрас поиска обсъждането и гласуването да се извършат по процедура-експрес - следобед да започнат дебатите в пленарната зала, а в полунощ законопроектът да се подложи на гласуване. Председателката на парламента Зои Костандопулу обаче настоява дебатите да продължат и следващата седмица. Преди да обсъдят по същество законопроекта, депутатите ще трябва да се произнесат и по това искане.
    Така или иначе днешният ден се очертава труден както за премиера Алексис Ципрас, така и за самата СИРИЗА. Ципрас днес ще влезе в клуба на гръцките премиери, които не само подписаха и гласуваха поредния меморандум с кредиторите, но и станаха свидетели на разпадането на партиите им. Десетки депутати от управляващата коалиция се готвят да гласуват против споразумението с кредиторите, което кара премиера да обсъжда сериозно обявяването на нови избори още през септември.
    Източници от радикалната левица сигнализират, че има голяма вероятност 35-те депутати от Лявата платформа на Панайотис Лафазанис да обявят излизането си от СИРИЗА още преди да започнат дебатите за Третия спасителен пакет. Бившият заместник-министър на отбраната Костас Исихос открито заяви, че  “фронтът на ”НЕ” ще придобие плът и кръв съвсем скоро”.

Категории: трета спасителна програма гласуване в гръцкия парламент Алексис Ципрас Зои Костандопулу Лява платформа Панайотис Лафазанис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus