Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Партията на европейските социалисти отхвърли СИРИЗА

01 Октомври 2015 / 14:10:31  GRReporter
840 прочитания

Европейските социалисти отказаха да приемат СИРИЗА в своите редици. Това съобщи в писмо председателят на парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела.

„Никога не сме предлагали  място на Алексис Ципрас в семейството на Европейските социалдемократи”, пише той и отбелязва, че на 23 септември се е срещнал с гръцкия премиер и лидер на радикалната левица СИРИЗА. Питела потвърждава, че на нея е заявил, че Гърция няма да може да оцелее само чрез бюджетните съкращения, които се предвиждат в третия меморандум за финансова подкрепа. „Нужно е предоговаряне на държавния дълг и нови инвестиции”, допълва той.

В писмото си Джани Питела посочва още, че е казал съвсем ясно на Алексис Ципрас, че е категорично против коалицията между СИРИЗА и Независимите гърци (АНЕЛ). „Това е стратегическа грешка на премиера, която ще повлияе негативно на реформите в Гърция”.

В края на писмото той допълва: „Всяко решение за стратегически сътрудничества с партии в Гърция ще бъде обсъдено първо с другарите от ПАСОК и Потами, които са официални членове на Европейските социалдемократи”.

Джани Питела подкрепя тези си думи с писмо до лидера на Потами Ставрос Теодоракис. В него той посочва: „Потами успя да определи аджендата за една по-добра Гърция. Политическите приоритети на Потами съвпадат с много от приоритетите на всички прогресивни сили в Европа”.

Категории: Политика парламентарна група на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела СИРИЗА Алексис Ципрас Потами Ставрос Теодоракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus