Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК пред критичен избор за бъдещето си

08 Юни 2015 / 11:06:45  GRReporter
845 прочитания

Всемогъщата някога партия на гръцките социалисти ПАСОК търси новия си облик след оставката на досегашния лидер и вицепремиер в предишното правителство Евангелос Венизелос.

Следващата неделя ще е ясно кой от тримата кандидати ще го наследи начело на партията, която се намира в най-критичния период на своето съществуване. Никога досега в 41-годишната си история ПАСОК не е имала днешния изключително нисък процент на изборите – 4,68 на сто.

В последната си реч като лидер на партията по време на 10-я ѝ конгрес Евангелос Венизелос заяви, че напуска само поста, но не и политиката. Ден по-рано, по време на извънредното заседание на парламента, което бе свикано по искане на премиера Алексис Ципрас, Венизелос упражни най-строга критика към правителството от всички останали политически лидери.

Той разкритикува остро позицията на правителството в преговорите с кредиторите и в обръщение лично към финансовия министър Янис Варуфакис му заяви, че трябва да се срамува за настроенията, които създава срещу Гърция с поведението си.

Когато Евангелос Венизелос се обърна към банките, на които седят членовете на кабинета и разкритикува тяхната тактика в преговорите, Варуфакис каза: „На нас ли казвате тези неща?”.

Видимо ядосан лидерът на ПАСОК отговори: „Да, аз на вас. Специално и лично към вас, който злепоставяте страната, без да си давате сметка за политическата и личната отговорност, която носите. И имате дързостта да питате дали питам вас. Да, вас! Както и г-н Ципрас, който ви назначи и все още ви държи на този пост”.

Кандидатите за лидерския пост в ПАСОК са трима – бившите министри Фофи Генимата и Андреас Ловердос и представителят на по-новото поколение в партията Одисеас Констандинопулос.

Фофи Генимата бе заместник-министър на отбраната в коалиционното правителство, което управляваше Гърция до изборите на 25 януари. В годините тя е заемала редица партийни и министерски постове, като основна роля за политическата ѝ кариера играе фактът, че е дъщеря на един от основателите на ПАСОК – Георгиос Гениматас.

Преподавателят по конституционно право Андреас Ловердос също е участвал в ред правителства на социалистите. През 2012 и след конфликт с ръководството на партията той се оттегли и създаде своя политическа формация, от която възникна партията Договор за Нова Гърция. На европейските и местните избори през 2014 тя участва заедно с ПАСОК в коалицията „Елия (маслина)– Демократична партия”.

Ловердос придоби негативна слава през 2012, когато в качеството си на министър на здравеопазването издаде нареждане, по силата на което десетки  серопозитивни жени бяха арестувани и обвинени, че проституират и по този начин заразяват своите клиенти.

Одисеас Констандинопулос е лекар е избран за депутат за пръв път през 2009. По пътя си към голямата политика е преминал през младежката организация на ПАСОК и е смятан за един от тесните сътрудници на досегашния лидер Евангелос Венизелос.

фотоколаж: protothema.gr

Според гръцки медии Андреас Ловердос има големи шансове да спечели вътрешнопартийните избори. Опонентката му Фофи Генимата – също. В допълнение тя се радва на откритата подкрепа на влиятелни в партията представители. Одисеас Констандинопулос се определя от някои коментатори като „аутсайдер”, но твърди, че носи със себе си позициите на коалицията „Елия-Демократична партия”. Прочетете тук интервю на Одисеас Констандинопулос за GRReporter и Анастасия Балездрова: http://www.grreporter.info/PASOK_e_za_reformite_no_bez_svivane_na_drzhavniya_sektor___/11769

Който и от тримата да бъде избран за лидер следващата неделя, неговата основна задача ще бъде да определи каква ще бъде позицията на ПАСОК спрямо СИРИЗА, особено в случай на скорошни предсрочни избори. Членовете на партията отхвърлят категорично вероятността от сближаване с Нова демокрация, въпреки че някои представители се противопоставят на това. Други членове смятат, че вероятен съюз и дори сливане с партията Потами ще подсигури продължение на политическата им кариера. Каквото и да се случи сигурното е едно – че през следващите месеци ще стане ясно дали ПАСОК ще оцелее или остатъците му ще се превърнат в политическа история.

Категории: Политика ПАСОК вътрешнопартийни избори Евангелос Венизелос политика спрямо СИРИЗА Андреас Ловердос Фофи Генимата Одисеас Констандинопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus