Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Песимизмът ще е спътник на гърците през 2016

19 Декември 2015 / 12:12:31  GRReporter
592 прочитания

Песимизмът ще е постоянен „спътник” на гърците през следващата година. Това показва проучване, проведено на 14-15 декември от Университета Македония за телевизия Скай. Четирима от всеки петима анкетирани вярват, че новата година ще донесе по-лоши мерки от вече приложените, а 84,5% са разочаровани от досегашните действия на правителството. 51% „предлагат” на премиера Ципрас да състави широко коалиционно правителство или правителство на националното съгласие, в случай че загуби парламентарното си мнозинство. 41% от участниците в проучването смятат, че Нова демокрация трябва да се премести към центъра. Мнозинството се отнася положително към договора за съжителство на хомосексуалните двойки.

Оценка на оптимизма 

66,5% от анкетираните смятат, че икономическото положение на домакинствата ще се влоши през следващите 12 месеца. Този процент е малко по-малък от онзи в съответното проучване през ноември (70,5%).

Този резултат се съчетава с факта, че според 77,5% от участниците в анкетата нещата (в/за страната и гражданите) се движат в грешна посока. Такъв отговор са дали повече от половината (57%) запитани, които са гласоподаватели на СИРИЗА. Процентът е почти същият като онзи в проучването през ноември.
Голяма част от запитаните - 84,5%, заявяват, че не са доволни от досегашните резултати на правителството. Не са доволни и 67% от анкетираните, които декларират, че през септември са гласували за СИРИЗА.
85,5% смятат, че през новата година мерките ще са още по-трудни от досега приложените. Това е и мнението на 75,5% от гласоподавателите на СИРИЗА.

На въпроса дали има опасност правителството да загуби парламентарното си мнозинство заради мерките, които трябва да се гласуват в парламента, отговорите са разделени по следния начин: 39% от участниците в анкетата смятат, че има реален риск правителството да загуби депутати, 12,5% не знаят или не искат да отговорят, а 48,5% смятат, че това няма да се случи. 56% от гласоподавателите на СИРИЗА смятат, че правителството няма да има проблеми.

Ако обаче този сценарий се осъществи, 51,5% гражданите смятат, че най-добре за Ципрас ще е да състави широко коалиционно правителство или правителство на националното съгласие. Тези проценти са съответно 67,5% при гласоподавателите на Нова демокрация и 41% при тези на СИРИЗА. Според 21% от анкетираните Цирпас трябва да търси подкрепа от другите политически сили в сегашния парламент, а 18,5% предпочитат да има предсрочни избори.

Вътрешнопартийните събития в Нова демокрация

44% от запитаните смятат, че трябва да се създаде нова партия, която в дългосрочен план да замести Нова демокрация. А само 30% смятат, че Нова демокрация трябва да си остане каквато е сега. Между гласоподавателите на партията процентите са 29,5% за първия вариант и 57% за запазване на сегашното положение.

41% от всички анкетирани и 41,5% от избирателите на партията смятат, че тя трябва идеологически да се придвижи към центъра. Съответно, 27% и 38,5% са на мнение, че тя трябва да си остане на същите позиции, на които е сега.

Миграцията


62,5% от участниците в проучването смятат, че политиката на правителството по въпроса с бежанците и мигрантите е погрешна, а за 23% тя е правилна. При избирателите на СИРИЗА процентите са съответно 44% и 42,5%.

Договор за съжителство на хомосексуални двойки

По този важен въпрос, който напоследък занимава обществото, 55,5% за отговорили, че са абсолютно или по-скоро съгласни силата на договора за съвместно съжителство да се разшири и върху хомосексуалните двойки. Висок е процентът обаче на онези които са абсолютно или по-скоро против - 31,5%. 

Най-положително реагират гласоподавателите на Потами (80%), Комунистическата партия (77%), Демократичната коалиция (75%) и СИРИЗА (66%), следват с 43,5% гласоподавателите на Нова демокрация и с 35% - на Съюза на центристите. Положително са отговорили 28,5% от гласоподавателите на Независимите гърци, както и 23% от тези на Златна зора. Проучването регистрира, че колкото по-млади и по-образовани са анкетираните, толкова е по-висок процентът на положителните отговори на въпроса.

 

Категории: социологическо проучване Университет Македония песимизъм правителство миграция парламентарно мнозинство СИРИЗА Нова демокрация съжителство на хомосексуални двойки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus