Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Петгодишно момиченце се удави при пореден инцидент с имигранти в Егейско море

19 Септември 2015 / 13:09:23  GRReporter
892 прочитания

Трагедията в Егейско море няма край и все повече имигранти намират смъртта си там... Петгодишно момиченце загина след поредната катастрофа с морски съд, превозващ бежанци. 11 души са спасени от бреговата охрана днес сутринта в областта Петалиди, на 5 км северно от Митилини.

Както подчерта за телевизия Скай пресаташето на бреговата охрана Никос Лагадианос, спасени са 9 възрастни и 1 малко дете. Други двама – едно дете и 1 възрастен са закарани в болницата на Лесбос, където за съжаление момиченцето е починало. На кораба е имало общо 26 души, което означава, че 14 души още се издирват.

Според свидетелствата на спасените, всичко е започнало, когато внезапно моторите спрели заради привършване на горивото и съдът е започнал да се пълни с вода. „Опитахме се да намерим резервно гориво. Проникваше много вода, опитвахме да я изгребем, но не успяхме. Когато накрая намерихме горивото, беше влязла толкова много вода, че съдът се обърна”, заяви Али Юнис, един от спасените, за Ера Егеу.

„Една лекарка от Сирия беше в малката кабина с майка си и бебето си. Казахме им да излязат, но не го направиха, защото се уплашиха. Останаха в капан вътре, щом се обърна лодката”, каза още бежанецът.

„Оказахме се всички във водата, без телефони, всичките ни неща се изгубиха. Двама от нас се опитаха да плуват, за да извикат помощ. Бреговата охрана открива единия и дойде да ни спасява. Останахме 6 часа във водата и благодарим на хората, които ни спасиха. Платихме по 2800 долара на човек за по-сигурна лодка, а не надуваема. Докараха ни до смърт обаче – с една лодка без горива, която веднага потъна”, подчерта Али Юнис.

Между изчезналите има и други жени и деца. В момента се провежда спасителна операция с участието на бреговата охрана, кораби, хеликоптер Супер Пума и кораб на Frontex.

Междувременно на югозапад от Пилос беше открит морски съд с около 200 души на борда. Един от тях има здравословни проблеми и хеликоптер на военния флот го е превозил в болницата в Каламата. Там трябва да бъде отведен и корабът.

Категории: бежанци Лесбос катастрофа жертви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus