Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Петима българи задържани на протест срещу златната мина в Халкидики

24 Август 2015 / 09:08:29  GRReporter
1096 прочитания

Петима български граждани са били задържани на вчерашния протест срещу функционирането на златната мина в Халкидики, съобщиха полицейски източници за GRReporter. След проведената проверка на личните им документи някои от тях вече са освободени. По-късно днес се очаква официално съобщение на полицейското управление в Полигирос, от което ще стане ясен броят на освободените и арестуваните.

Според полицейски източници мнозинството от протестиращите са били германски граждани – 41 души. Едва деветима са гърци, а останалите са австрийци, швейцарци, французи, българи и един поляк. Същите източници посочват пред вестник Катимерини, че повечето от тях са участвали в протестен къмпинг, организиран срещу развиването на златодобивна дейстност от 18 до 25 август.

 78-те протестиращи са били задържани след протеста, когато са се качвали в автобус, за да се оттеглят от планинския регион на Какавос, където се намира спорното находище Скуриес.

У задържаните е било открито пълна екипировка за бурни протести: чувал със 118 болта, прашки, камъни, противогази, както и 23 чифта огнеустойчиви ръкавици.

Според информация на Атинската информационна агенция AMNA, протестиращите са хвърляли камъни срещу полицейските отряди, които ги отблъснали с помощта на сълзотворен газ. След това активистите запалили огньове и в опита им да избягат с автобуса, с който били транспортирани до района на Скуриес, били задържани.

В изявления пред агенцията член на организацията „Антивластово движение” посочил, че полицейските отряди били разположени на голямо разстояние от обекта на компания „Гръцко злато”. Те не позволили на протестиращите да се доближат до него, като ги отблъсквали със сълзотворен газ.

„Полицаите обградиха протестиращите и след това започнаха да ги гонят, като приклещиха част от тях, които се бяха качили в автобуса”, казал още той.

От своя страна представителят на СИРИЗА в областния съвет на Халкидики Лазарос Тоскас определил действията на полицията като „грозно нападение от страна на отрядите за борба с масовите безредици, които гониха участниците в радиус от два километра”.

Тази сутрин задържаните са дали показания пред прокурора във връзка с предявените им обвинения за нарушаване на обществения ред и участие в бурни протести. 74 от тях са били освободени, а четирима – две жени и двама мъже – са отказали да предоставят информация за личните си данни, да дадат отпечатъци от пръстите си и да бъдат заснети. В резултат на това са им били повдигнати допълнителни обвинения.

Решението на гръцкото правителство да блокира процедурата за провеждането на техническите проучвания на компания „Гръцко злато” в Скуриес и Олимпиада вече предизвика реакции сред международните инвеститорски компании.

Причините за това са две, пише гръцкото икономическо издание capital.gr. Първата е, че оттеглянето на разрешителните бе обявена в телевизионен ефир от министъра на реорганизацията на производството Панос Скурлетис 24 часа преди премиерът Алексис Ципрас да обяви провеждането на предсрочни избори. Втората причина е, че инвестицията на канадската група Eldorado Gold с бюджет 1 милиард евро е най-голямата в сектора на оползотворяване на находищата на ценни метали в момент, когато гръцката икономика се намира във фалит.

„Един умерен коментатор би очаквал, че гръцкото правителство ще подкрепя твърдо добива на злато, като се има предвид приносът на индустрията за заетостта и осъществяването на приходи от отпускането на права (royalties) и данъци. Изненадващо обаче, това не се случва, Много и сериозни бюрократични усложнения затрудняват разширението на мините”, посочват представителите на група Investec, която има силно инвеститорско присъствие във Великобритания, Южна Африка и Австралия.

Според групата от компании Mirabaud, „решението на гръцкото правителство не е основано на ясна правна база, която да оправдава продължителното спиране на работата. Подчертаваме, че Eldorado е спечелила поредица от положителни решения от страна на гръцкия Върховен административен съд по въпроси, свързани с опазването на околната среда. Затова смятаме, че по-маловажните технически въпроси ще бъдат уредени по положителен за компанията начин. Но разбираме, че този процес ще продължи с месеци. Изборите са основната причина за решението на министъра на реорганизацията на производството, което бе взето с цел да предизвика максимална политическа подкрепа към него”. 

Очаквайте подробности. 

Категории: Криминална хроника протест златна мина в Халкидики задържани български граждани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus