Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По-малко, но по-скъпи агнета за Великден

03 Април 2015 / 16:04:44  GRReporter
1587 прочитания

Истинска битка се очертава тази година около цената на агнешкото месо, тъй като животновъдите искат по-високи цени в сравнение с миналата година с минимум 1 евро за/кг. Причината е намаленото производство, свито с до 40%, главно заради различни болести по животните (син език), както и увеличеният износ заради по-ранния католически Великден. Следва да се отбележи, че днес цените на производител достигат 4,90 евро/кг.

От своя страна за да задържат потреблението веригите супермаркети са готови да пуснат на промоция агнешкото и козето месо, продавайки го на нива малко над 6 евро/кг и малко над 7 евро/кг съответно, в резултат на което търпят загуби от порядъка на 20% - 25%.

От страна на традиционната търговия, възможностите за гъвкавост са по-малки. Показател обаче за това какви цени ще се наложат в месарските магазини, се очаква да бъде резултатът от договореностите между животновъди, търговци и собственици на месарски магазини на утрешния пазар в град Драма. Като се има предвид във всеки случай, че тази година животновъдите са в изгодна позиция, смята се, че с изключение на супер маркетите агнешкото месо ще се продава с минимум 1 до 1,5 евро/кг по-скъпо в сравнение с миналата година.

Животновъдите

Според източници, договорите с големите вериги супер маркети вече са почти приключили, като петте най-големи вериги са „заковали“ цената на нива с 0,5 евро/кг по-високи от миналата година. Тогава цените бяха около 5 евро/кг поради свръхпредлагането, а производителите продаваха и по-евтино, тъй като се страхуваха да не им остане непродадена стока.

По-добри договори изглежда са постигнали гръцките производители с Италия и Германия, като се има предвид, че износът е започнал по-рано, тъй като католическият Великден е една седмица преди православния.

Що се отнася до загубите на добитък вследствие на болестта син език, смята се, че те достигат 40%.

В коментар председателят на Гръцкия съюз на животновъдите Димитрис Камбурис подчертава, че «не ни стигат болестите по животните (като напр. син език и шарка), които унищожават добитъка, но и разходите по отглеждането им непрекъснато се увеличават. Ние не искаме в никакъв случай потребителите да поемат цялата тежест, просто искаме в крайна сметка да стане ясно, че не можем повече да работим само ние на загуба. Търговците и собствениците на месарски магазини трябва да свият маржовете на своята печалба, и така всеки ще поеме част от отговорността, която му се пада». Едновременно с това Димитрис Камбурис призова потребителите да внимават за евентуално „хитруване“, както и за некоректни реклами.

Тук следва да се отбележи, че цените ще се повлияят и от количествата вносно месо, главно от балканските страни, които евентуално ще трябва да покрият недостига на пазара в Гърция.

Увеличение на цените

Първите признаци за повишаване на цените идват от Централния атински пазар, където въз основа на данни от понеделник, 30 март, цените на едро са варирали за агнешкото месо от 6,5 до 7 евро/кг, с най-честа цена 6,80 евро/кг. Съответно за козето месо цените са варирали от 6,80 до 7,20 евро/кг, с най-честа цена 7 евро/кг. За сравнение, миналата година по това време цените за агнешкото месо са варирали от 5 до 5,60 евро/кг, а през 2013 – от 4,5 до 5 евро. Високи са цените и на вносните агнета, като тези от Румъния са от 6,20 до 6,40 евро/кг, а тези от Македония – от 6,60 до 6,80 евро/кг.

Свиване на местното производсто

Според председателя и изпълнителен директор на Централния атински пазар Панайотис Стамбулидис, увеличението на цените се дължи на производителите, които миналата година са отчели много загуби заради болестта син език. Вследствие на това местното производство се е свило, нещо, което се отразява на цените през тази година. Според него, крайната цена ще бъде по-висока от миналогодишната с 1 евро/кг. На въпрос дали има вероятност от недостиг, Панайотис Стамбулидис отговаря, че на пазара няма да възникнат никакви проблеми.

Опит за задържане на цените от супер маркетите

Както посочват източници пред вестник „Нафтемборики“, големите вериги се готвят за сериозен сблъсък относно цените на агнешкото месо, като целта им е те да се задържат на миналогодишните нива, а именно малко над 6 евро/кг за агнешкото, и малко над 7 евро/кг за козето месо.

Според представители на бранша, това задържане на цените означава загуби от минимум 1-1,5 евро/кг при агнешкото месо за веригите. Както посочват високопоставени служители от бранша, «фактът, че тази година Великден се пада рано през април, в съчетание с общата несигурност около решаващите преговори с кредиторите, означава, че потреблението по празниците се очаква да бъде свито».

Стоки-примамки

В тази връзка стратегиите на веригите супер маркети се съсредоточават върху стоките-примамки, като например агнешкото месо, а същевременно се предлагат много промоции през цялата Страстна седмица, не само при основните стоки, включени във великденската кошница, но и при различните купони за отстъпка.

Основната цел е да се задържат обемите, но и лоялността на потребителите, които през въпросния период правят по-чести посещения в повече от един магазин.

Категории: Великден агнешко месо цени вериги супер маркети Централен атински пазар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus