Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Победата на СИРИЗА сигурна, дерби за третото място

22 Януари 2015 / 14:01:21  GRReporter
926 прочитания

Броени дни преди парламентарните избори в Гърция социологическите проучвания – и публично известните, и тези, с които разполагат за собствено ползване щабовете на отделните партии – показват, че победителят вече е известен, без възможности за обрат в последния момент.

Вероятността за победа на радикалната левица СИРИЗА вече достига цели 80%.

За анализаторите на социологическите проучвания вероятността за победа е най-сигурният показател за стабилизиране на разликата в резултатите между първата партия и останалите участници в изборите, а в конкретния случай той сочи сериозна разлика в полза на СИРИЗА.

Ключовият въпрос за СИРИЗА вече е възможността за сформиране на самостоятелно правителство. Това обаче зависи пряко от процента гласове, получен от партиите, които няма да успеят да преминат 3%-овата бариера за влизане в парламента.

Колкото по-голям процент получат политическите формации, които ще останат извън парламента, толкова по-голяма става вероятността за самостоятелно правителство на СИРИЗА.

Така съдбата на самостоятелното правителство на СИРИЗА зависи от изборния резултат на Независимите гърци с лидер Панос Каменос и това дали ще успеят да влязат в парламента.

Ако изборите потвърдят предположенията в последните социологически проучвания, а именно, че Независимите гърци са близо до 3% и има вероятност да влязат в парламента, това отдалечава СИРИЗА от шанса да състави самостоятелен кабинет, едновременно с това обаче радикалната левица си осигурява един потенциален правителствен съюзник.

Смята се, че съдбата на Независимите гърци и следователно на СИРИЗА ще бъде решена от бивши гласоподаватели на Нова демокрация, които се присъединиха към Независимите гърци и тяхната позиция против момерандума, но не е сигурно, че ще завършат „скока“ гласувайки за Панос Каменос, за да подкрепи и той на свой ред едно „правителство на левицата“ под ръководството на Алексис Ципрас.

Така Независимите гърци ще бъдат една от въпросителните в изборната нощ.

Що се отнася до Нова демокрация, партията изглежда се е хванала в капана на твърдата дясна реторика, която я отдалечава от по-умерените избиратели. По този начин тя не само не успява да спре изтичането на избиратели директно към СИРИЗА, но и отблъсква умерените избиратели, включително и тези на ПАСОК, които вероятно са смятали да гласуват за Самарас, но може и да не го направят.

Истинско дерби за третото място

Голямото дерби в изборната надпревара ще се играе за третото място. Това е така защото от една страна изглежда, че тази позиция ще бъде спечелена от Потами, но от друга страна социолозите се опасяват, че не е изключено Златна зора да подготви още една „неприятна“ изненада.  Опасенията им се основават на преценката, че мнозина избиратели, заявили, че ще гласуват за Нова демокрация или отказали да отговорят за кого ще гласуват, ще се обърнат към крайната националистическа партия.

В последните проучвания Движението на демократичните социалисти на Георгиос Папандреу изглежда, че губи своята динамика и няма да успее да прескочи 3%-овата бариера. Не е изключена обаче вероятността в последния момент да се появи мощен поток, който ще позволи на Папандреу да влезе отново в парламента.

 

 

Категории: парламентарни избори Гърция СИРИЗА победа трета партия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus