Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политика на фронтален сблъсък с Еврозоната

01 Февруари 2015 / 18:02:57  GRReporter
1056 прочитания

Една седмица след изборите, довели до създаването на правителство на СИРИЗА и Независимите гърци, вече се очертават конфронтация с Еврозоната и крехък баланс със САЩ и във вътрешната политика. Това пише в анализа си за вестник Катимерини журналистът Костис Пападиохос.

Най-проблемни са отношенията на Алексис Ципрас с партньорите, тъй като срокът на настоящата програма изтича на 28 февруари и не е ясно дали ще може да бъде постигнат компромис и да тя бъде удължена. Даже напротив- през последните дни новините са обезпокоителни. Берлин реагира на първите послания от страна на Атина, втвърдява позицията си и иска по същество не само „замразяване” на предизборните обещания на СИРИЗА, които бяха подновени през последните дни от новите министри, а  и възобновяването на преговорите с тройката,  отречена от правителството.

Очевидно е, че двете страни заемат противоположни позиции и компромисът изглежда трудно постижим.

Крайната позиция на Атина ще се оформи след срещите на Ципрас – първо с италианския му колега Матео Ренци, след това, преди срещата на върха на ЕС на 12 февруари, с френския президент Франсоа Оланд и с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер. Трябва да се отбележи, че европейските партньори реагират отрицателно  на изявленията на министрите на СИРИЗА за отмяна на законите от периода на меморандума и на приватизационната програма. Но е ясно, че конкретно определение на рамките на действие и графика, които правителството ще следва, ще бъде дадено след прочитане на програмното изявление на Алексис Ципрас. А то дотогава може да бъде ревизирано.

Тъй като остават 15 дни до решаващото заседание на Еврогрупата, заявлението на министъра на финансите Янис Варуфакис, че Атина не планира да усвои сумата от 7,2 милиарда евро от оставащите траншове, говори, че правителството смята, че няма да има бързо споразумение с партньорите. Появиха се сценарии, според които Атина задкулисно проучва източници на нови кредити за ограничен срок.

Обаче ориентирането на СИРИЗА към „многоизмерна” външна политика със сигурност ще рефлектира върху отношенията със САЩ. Вашингтон се обяви за завой на Еврозоната към политиките на развитие. Обаче вероятното  разграничаване на правителството от другите страни - членки на ЕС по темите, свързани с Русия, със сигурност ще предизвика търкания.

Но както беше споменато, изборната победа на Ципрас ще доведе и до създаването на крехък баланс във вътрешната политика. Първо,  в отношенията вътре в правителството, второ, в отношенията с опозицията, и  накрая- в средите на ПАСОК, а и вероятно на Нова демокрация.

Ципрас след изборите е безспорен „господар на играта” вътре в СИРИЗА. Но е трудно при вземането на решения да игнорира от една страна Независимите гърци като правителствен партньор, а от друга- позициите на Лявата платформа, която има подкрепа в парламентарната група.

Остава и въпросът какви ще бъдат отношенията с партиите от опозицията. Алексис Ципрас  се опитва да постигне по-широко съгласие по два- вече видими-начина. Първо, чрез предложението Димитрис Аврамопулос да е следващият президент на републиката, и второ, чрез съставянето на „национален екип за преговори” с участието не на партийни кадри, а на личности с авторитет. За този екип Ципрас говори на срещата с лидера на партията Потами Ставрос Теодоракис.  Но евентуален стратегически сблъсък с ЕС ще го изолира напълно политически от всички про-европейски партии и ще анулира тези инициативи.

Успоредно с това, както беше споменато, изборните резултати ще повлияят на ПАСОК, а вероятно и на Нова демокрация. Евангелос Венизелос обяви, че ще се оттегли през май и е възможно тогава да има битка на поколенията за поста му. Фофи Генимата ще се изправи срещу Никос Андрулакис или Кирякос Пиеракакис. В Нова демокрация, въпреки призивите за обединение на Андонис Самарас, атмосферата е нажежена и не е изключено от това да произтекат промени веднага щом страната се стабилизира

 

Категории: Алексис Ципрас правителство на СИРИЗА външна политика Еврозона сблъсък
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus