Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последен шанс в сянката на GREXIT

14 Юни 2015 / 12:06:41  GRReporter
826 прочитания

От вчера Гърция се намира между споразумението и разрива. Пълната безизходица в преговорите беше избегната след телефонен разговор между премиера Ципрас и председателя на ЕК Жан Клод Юнкер в петък следобед. Но въпреки това разликите между правителството и кредиторите не са преодолени.

Най-важната от тях е държавният дълг. Атина е готова да приеме увеличаване на първичния бюджетен излишък до 1% от БВП през 2015 г.

Според информациите, на разговорите между Ципрас, Ангела Меркел и Франсоа Оланд по време на Срещата на върха на ЕК миналата сряда, гръцкият премиер е показал готовност да обсъжда увеличаване на бюджетния излишък до 1%, както искат институциите, чрез прехвърляне на облигациите, които държи Европейската централна банка, на Европейския механизъм за стабилност ΕSM. Но Меркел е отхвърлила искането.  

Според същите източници, двамата лидери са поискали от Ципрас да приключи преговорите с институциите и текущата оценка, за да бъде дадено на Гърция обещание, подобно на онова от 2012 г., че въпросът с дълга ще се разгледа в бъдеще.

При това положение въпросите за бюджетния излишък и за дълга са решаващи за това дали на заседанието на Eurogroup на 18 юни споразумението ще бъде сключено и по този начин ще се сложи край на петмесечната несигурност или сценариите за Grexit ще станат по-заплашителни от когато и да било.

Отстъпките

След ултиматума на Euroworking Group миналия четвъртък и след многочасово заседание на Групата за преговори в централата на правителството, на която са обсъждани и сценарии за разрив, неплащане на МВФ и предсрочни избори, Алексис Ципрас е готов за 2 решаващи отстъпки:

Приема се министри от правителството да седнат на една маса с представители на институциите. Янис Драгасакис, Никос Папас, Евклидис Цакалотос от вчера са в Брюксел. Целта е да предадат новите гръцки предложения на представителя на Жан Клод Юнкер. Ако те бъдат сметнати за приемливи, през следващите дни ще се срещнат и с представители на МВФ, ЕК, и Европейската централна банка. Това е значима промяна, защото миналия понеделник, по нареждане на Ципрас Цакалотос и Папас отказаха на срещата им с представителя на ЕК Пиер Московиси да присъстват и представители на институциите.

На политическо ниво за първи път Атина приема да обсъжда излишък от порядъка на 1% за 2015, което предполага обаче не само допълнителни мерки като увеличаване на ДДС, но и намеса в пенсиите. Според сътрудници на Ципрас, Атина ще се съгласи на излишък от 1%, ако партньорите дадат зелена светлина за връщане на колективните договаряния и, разбира се, ако получи нещо повече от едно общо изявление за дълга.

Сроковете

Следващите часове и дни ще са решаващи, защото критичната граница е срещата на Eurogroup на 18 юни. Както признават представители на правителството, дори и на този ден да няма крайно решение, преговорите могат да продължат само няколко дни след това. И това е така, защото Меркел, Оланд и Юнкер дадоха ясно да се разбере, че голяма част от споразумението трябва да се гласува преди 30 юни, така че евентуалното удължаване на гръцката програма да бъде одобрено от чуждите парламенти, включително и немския. Според информациите, правителството събира ресурси, за да може да се справи дори и ако преговорите с партньорите продължат до юли.

Във всеки случай, ако преговорите са успешни, следващото действие на драмата ще се играе на гръцка земя – в средите на СИРИЗА, в Централната комисия на партията и в парламента. Правителствени и парламентарни представители на СИРИЗА признават, че вътрешнопартийната битка, която ще води Ципрас, ще е жестока и с несигурен изход. Но смятат, че накрая каквото и да е споразумението, то ще бъде одобрено от Централната комисия на СИРИЗА, ако има някакви отстъпки по въпросите на заетостта и дълга. В парламентарна група нещата стоят по различен начин. Но Ставрос Теодоракис в петък е говорил с Ципрас и вечерта е заявил на парламентарната група на Потами: „Ние искаме решение от този парламент. Днес, защото утре може да е късно. Ние ще гласуваме споразумението”.

 

Категории: Grexit преговори отстъпки срокове първичен бюджетен излишък държавен дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus