Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последствията за Гърция, ако напусне еврозоната

17 Февруари 2015 / 11:02:14  GRReporter
2186 прочитания

Анализатори от британската банка Barclays и консултантските компании Capital Economics и Oxford Economics обясняват какво ще се случи, ако Гърция не постигне споразумение с партньорите си и стигне до там да не може да изпълнява задълженията си.

Както посочва и уеб-сайтът Business Insider, в случай, че страната напусне еврозоната краткосрочните последствия за нея ще бъдат болезнени.

Шестте първи последствия за Гърция в случай на Grexit:

  1. Връщане към драхмата. Гърция ще бъде принудена да изостави еврото и да се върне към националната си валута, драхмата (освен ако новата парична единича не получи ново име). Въпросът е колко бързо ще може да отпечата новата валута правителството.
  2. Вложители ще се опитат масово да изтеглят спестяванията си от гръцките банки. Правителството ще трябва да се опита веднага да наложи контрол над ситуацията. Нека припомним, че Европейската централна банка бе изготвила план за вероятен изход на Гърция от еврозоната още през 2012, и вероятно ще трябва да го възобнови.
  3. Ще бъде оттеглена европейската подкрепа за гръцките банки. В момента те имат достъп до механизма за спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA), но той ще бъде прекратен, ако Гърция изостави еврото.
  4. Социални вълнения. Анализаторите от Barclays твърдят, че едно внезапно рухване на икономиката ще предизвика «социални безредици» и отбелязват, че подобни събития в исторически план водят до обезценяване на националната валута с 45-85%. От Capital Economics смятат, че спадът би могъл да бъде по-плавен, около 20%, а от Oxford Economics говорят за 30%.
  5. Националната Банка на Гърция вероятно би могла да започне собствена програма за охлабване на фискалната дисциплина, а правителството най-вероятно ще се върне към високите дефицити, тъй като няма да бъде ограничавано от спасителни правила.
  6. Инфлацията ще се повиши бързо. Специалистите и от Capital Economics и от Oxford Economics смятат, че това ще бъде временно явление. Подобно на сегашната ситуация в Русия, при новата валута, която ще се намира в състояние на свободно падане, и докато бъде открит валутният курс спрямо еврото, цените в Гърция за кратко време ще скочат значително.

Въпреки това анализаторите от Capital Economics смятат, че едно добре организирано излизане от еврозоната «би могло да доведе дори до благоприятно икономическо развитие за Гърция и останалите страни от еврозоната».

 

 

Категории: Grexit Гърция еврозона напускане последствия Barclays Capital Economics Oxford Economics
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus