Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Последствията за кредиторите от евентуален GREXIT

18 Февруари 2015 / 15:02:36  GRReporter
903 прочитания

Докато продължават разговорите между гръцкото правителство и кредиторите, анализатори и международни медии разглеждат всички евентуални сценарии, както и последствията, които те биха могли да имат.

Вчера ви запознахме с шестте последствия за Гърция, ако напусне еврозоната. Днес ви предлагаме анализа на CNN, според който към настоящия момент пазарите изглежда не се тревожат особено от възможен Grexit. Според американския новинарски канал, това се дължи на седем основни причини:

  1. Кредиторите са по-силни: Структурата на дълга се е променила коренно. През 2010 85% от дълга се намираха в ръцете на частни инвеститори, докато днес 80% от гръцкия държавен дълг е притежание на правителства и други организации (Международния валутен фонд, Европейската централна банка), които са по-добре подготвени за евентуално излизане на Гърция от еврозоната.
  2. Опасността не се разпространява: Вече няма частна банка, която да притежава гръцки дълг, така че при евентуален Grexit, отзвукът няма да е толкова голям. През 2014 чуждите банки притежаваха само 46 милиарда долара от гръцкия дълг в сравнение с 300 милиарда през 2010.
  3. Няма опасност от т.нар. домино ефект: Бъдещето на Гърция е мрачно, но страни като Португалия, Италия и Испания се справят много добре работейки с наложените им болезнени спасителни програми. Едновременно с това инвеститорите са по-готови да дадат заеми на други държави, тъй като не се притесняват от домино ефект в случай на гръцки фалит.
  4. Подкрепата от Европейската централна банка: Може първоначално да имаше колебание, но Европейската централна банка предприе вливане на ликвидност, като по този начин зарадва инвеститорите. Очаква се програмата за изкупуване на облигации да даде тласък на икономиката в еврозоната.
  5. Развитие: Може еврозоната да се бори с рецесията, но днес се намира в по-добро положение, отколкото през 2012, когато отново имаше вероятност Гърция да напусне общата европейска валута. БВП на съюза отбеляза ръст през последното тримесечие на 2014.
  6. Еврозоната е по-защитена: Когато кризата удари еврозоната през 2010 лидерите ѝ нямаха никакъв план, но от тогава съюзът е по-добре защитен чрез спасителния фонд с капитали в размер на 800 милиарда долара, като същевременно бяха създадени и някои правила.
  7. Увеличават се резервите: Инвеститорите изглеждат невъзмутими пред перспективата от по-широка криза в еврозоната. Въпреки гръцката безизходица, големите европейски фондови пазари се намират на рекордни нива.

 

 

 

Категории: Гърция дългова криза кредитори преговори последствия Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus