Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството разтърсва хазната за последните стотинки

04 Април 2015 / 11:04:32  GRReporter
837 прочитания

Гръцкото правителство търси пари от всички възможни източници, а  последният му опит е да откъсне средства от програмите на ЕСПА. Вчера министърът на икономиката Георгиос Статакис оттегли в последния момент решение, с което се опитваше да отклони средства от фондовете, с които разполагат регионите за плащания по съфинансираните проекти.  В същото време сметната палата изработва законова промяна, която ще улесни управителните съвети на всички държавни компании да инвестират активите си в държавни ценни книжа (repos). Успоредно с това, решено е да се прехвърли плащането на различни държавни задължения в размер на 700 милиона евро от април за по-късен период.

Ясно е, че икономическият екип на правителството проучва всички варианти за увеличаване на ликвидността, за да осигури обслужването на задълженията през април. Първата стъпка е в сряда, когато министерството на финансите ще издаде съкровищни бонове с 6 месечен срок, и още не е сигурно дали те ще бъдат обезпечени.  В четвъртък Гърция трябва да преведе 450 милиона евро на МВФ. По същото време трябва и да преведе заплатите. Според информациите, ако съкровищните бонове от сряда бъдат покрити без проблем, тогава наличността в хазната ще стигне до заседанието на Eurogroup в Рига, Латвия на 24 април.  Според икономическия екип на правителството, наличността може да се увеличи по следните начини:

1.Използване на ресурсите на ЕСПА.   Фактът, че беше оттеглено решението на Министерството на икономиката за откъсване на ресурси от регионите, предназначени за плащания по съфинансираните проекти, не означава, че плащанията по секторните програми се извършват нормално. Траншовете по вече осъществените проекти са избирателни. За това говори и обвинението на Общогръцката организация на техническите фирми, че не са направени плащания за 59 проекта, които вече са осъществени, на обща стойност 262 милиона евро. Списъкът с неплатените проекти не свършва до тук. Не са направени плащания в размер на 170 милиона евро от концесиите на магистрали. Исканията за плащанията са подадени на 20 март. Според информациите, исканията за плащания, които трябваше да бъдат подадени тази седмица за проекти по Програма „Достъпност” на ЕСПА, са отложени до второ нареждане. Неплащането на парите от своя страна води до забавяния на подаването на съответните искания до ЕК, която плаща проектите по ЕСПА след представяне на отчети и след като преди това бенефициентите по тези проекти са получили средствата от националните фондове.

2. Прехвърляне на плащанията за следващите месеци.  Според информациите е решено плащанията по различни задължения за април да бъдат отложени, като по този начин ще се спестят около 700 милиона евро. Сумата е значителна, тъй като покрива както транша към МВФ, така и плащанията по лихвите за април. Разбира се, резултатът от тази политика на „замразяване на плащанията” се отразява на пазара и на икономиката, които остават без наличност.

3. Законодателна промяна, касаеща държавните компании. Според нея възможните загуби от инвестирането на активите им в държавни ценни книжа ще бъдат покрити от държавата. Това на практика е разширяване на решението за осигурителните каси и юридическите лица. Въпреки това, осигурителните каси до момента не са инвестирали вrepos. От друга страна, някои държавни компании вече се насочват в тази посока. Според информациите, Гръцките държавни железници са инвестирали през последните дни сума от порядъка на 100 милиона евро.

Категории: държавна хазна плащания инвестиции активи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus