Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството ще поиска вот на доверие след 20 август

14 Август 2015 / 12:08:08  GRReporter
823 прочитания

Коалиционното правителство на СИРИЗА и Независимите гърци падна под границата от 120 депутати, която самото то беше посочило като бариера за оцеляването си, след като загуби подкрепата на 47 от своите членове при гласуването на третия меморандум в парламента. Това означава, че СИРИЗА е окончателно разцепена и Алексис Ципрас не може да продължи да управлява в тази ситуация. Премиерът обаче е предпочел да поиска вот на доверие, а не провеждане на предсрочни избори незабавно.

Според членове на правителството, ще бъде поискан вот на доверие в парламента веднага щом приключат процедурите по споразумението с кредиторите, включително отпускането на първия транш от новия заем на 20 август.

При гласуването в пленарна зала на третия спасителен план, приключило малко след 10.00 ч., СИРИЗА загуби общо 47 гласа, тъй като 32 депутати от партията гласуваха „против”, 11 – „въздържал се”, а други трима се разграничиха, гласувайки „за” по принцип и „въздържал се” за отделни членове на проектозакона. Един депутат отсъстваше.

Това число като цяло представлява поражение за правителството и лично за премиера, който до вчера вечерта смяташе, че изгубените гласове няма да доведат до падане под „психологическата бариера” от 120 депутати. За сравнение, при съставянето на правителството на СИРИЗА и Независимите гърци през януари, то имаше подкрепата на 162 депутати.

Припомняме, че третият меморандум бе гласуван от гръцкия парламент с 222 гласа „за”, 64 „против” и 11 „въздържал се”.

 

 

Категории: вот на доверие парламент трети меморандум СИРИЗА подкрепа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus