Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преди да отлети за САЩ Сюзън Сарандан посети бежански лагер в Атина

26 Декември 2015 / 15:12:21  GRReporter
596 прочитания

„Ясно ми е, че Гърция поема по-голяма тежест, отколкото може и не мисля, че това е справедливо. Надявам се, че ще се намери начин за резултатно сътрудничество”, заяви американската актриса Сюзън Сарандън на излизане от спортното игрище в Олимпийския комплекс, където временно са настанени 450 бежанци.

„Аз не съм тук да реша проблема”, подчерта тя и добави: „За мене най-важното е хората да разберат, че гръцките организации и хората, които идват да помогнат – и от Гърция, и от други страни, са успели да спасят тези хора с големи усилия. Проблемът е огромен и вярвам, че те дават най-доброто от себе си”.

Актрисата се връща днес в САЩ. Тя подчерта, че като американски гражданин ще се опита да покаже, че това е хуманитарна криза, а не политически въпрос. „Американските граждани трябва да разберат, че е въпросът е много сложен и че това също са хора”, допълни Сарандън. Тя заяви, че през февруари ще посети Турция, за да види отблизо лагерите за бежанци и там.

Сюзън Сарандън, която посети и Лесбос, за да види условията, при които живеят бежанците в Гърция, дойде в Олимпийския комплекс заедно със заместник-министъра на имиграционната политика Янис Музалас. Актрисата остана там около час и разговаря с бежанците, разгледа кухнята, трапезарията и лечебницата. „Поговорихме си сериозно и приятелски, доколкото това може да се направи за един час. Но все пак това беше продължение на разговорите, които проведохме в Митилини”, каза Музалас.

Междувременно, около 4000 бежанци пристигнаха тази сутрин на пристанището в Пирея. Корабът „Елефтериос Венизелос” докара 2474 бежанци от Митилини, а корабът „Нисос Родос” – 1301 души от Митилини, Хиос и Самос.

Категории: Сюзън Сарандън бежанци мигранти лагери Атина Янис Музалас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus