Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предлагат архиепископа на Албания за президент на Гърция

03 Февруари 2015 / 12:02:11  GRReporter
951 прочитания

В следващите дни, може би по време на представянето на програмната декларация от премиера Алексис Ципрас, се очаква да бъде разбулена загадката около личността, която правителството ще предложи за поста президент на страната.

«Не е отправяно предложение към никого»

Тази информация потвърди пред „Скай“ правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, който от една страна опроверга слуховете за проучване на Костас Караманлис («не е отправяно предложение към никого», казва той), но от друга остави да се разбере, че Димитрис Аврамопулос продължава да е в списъка с кандидатите.

Реакции срещу кандидатурата на Димитрис Аврамопулос

Междувременно до момента трима депутати от СИРИЗА побързаха да обявят публично възраженията си срещу евентуалната кандидатура на Димитрис Аврамопулос и на Костас Караманлис за най-висшия държавен пост.

В своя публикация в интернет депутатът от Солун Йоанна Гайтани посочи, че тези слухове трябва да спрат, подчертавайки, че те отслабват динамиката в дейността на радикалната левица. Тя отбелязва също така, че «съжителстването» с президент, подкрепящ меморандумите, като Аврамопулос, ще предизвика объркване в социалната основа на партията. Подобна позиция изрази и депутатът от Солун Янис Аманатидис, който заяви пред ΤV-100, че не е съгласен с евентуалната кандидатура на Димитрис Аврамопулос, макар че поиска кандидатът, когото ще предложи СИРИЗА, «да не е личност, която ще обединява само една партия...».

Депутатът от Арголида Димитрис Коделас на свой ред коментира във Facebook, че «е добре да бъде прекратена дискусията около кандидатурата на Аврамопулос за поста президент на страната», като подчертава, че «волята на народа за  промяна означава президент, който не е свързан с меморандумите и предишния ход на страната към фалит, президент с широко обществено одобрение, президент, който няма да подписва нормативни актове, президент, който ще показва, че тази страна обръща нова страница и възвръща достойнството си».

Следва да се отбележи, че в събота вестник „Авги“ също публикува статия на Ангелос Мантадакис, член на Централния комитет на СИРИЗА, със заглавие: «Аврамопулос за президент? Не, благодарим!»...

Междувременно, според вестник „Вима“ сигурни източници посочват, че висши представители на СИРИЗА, свързани със Светата общност, управляваща Света гора, през последните дни осъществяват интензивни контакти с Архиепископа на православната църква в Албания, за да го убедят да приеме предложението на премиера Алексис Ципрас да се кандидатира за поста президент на страната.

Архиепископът на Албания е изтъкнат духовник, достоен представител на православната църква, освен това е изключителна личност, която се радва на всеобщо уважение, и според екипа на премиера Ципрас ще придаде особен символизъм на президентските избори, обединявайки страната.

Според същите източници, сондажите и разговорите засега не дават резултат. Архиепископът се позовава на паството си в Албания и общественополезното си дело, което извършва в страната.

Въпреки това сътрудниците на Алексис Ципрас не се отказват и се надяват да го убедят да приеме предложението.

Независимо обаче от окончателния отговор на Архиепископа, изключителен интерес представлява фактът, че екипът на премиера Ципрас се отдалечава от дебата за кандидатурата на чисто политически лица за президентския пост.

Според електронното издание iefimerida.gr, те предлагат на премиера трима кандидати: Костас Гаврас, известен режисьор с международно признание, Константинос Цукалас, интелектуалец с леви убеждения, и Лаократис Васис, историческа личност за левицата, наричан „гуру“ на Алексис Ципрас.

 

 

Категории: кандидатури президент СИРИЗА Алексис Ципрас архиепископ на Албания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus