Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предлагат на Атина да задържи имигрантите срещу опрощаване на дълга

26 Януари 2016 / 18:01:16  GRReporter
1037 прочитания

Европейската комисия подкрепя позицията на Македония спрямо Гърция по отношение на бежанския проблем, става ясно от писмо на нейния председател Жан-Клод Юнкер до премиера на Словения. В него той посочва, че бежанците по-скоро трябва да останат в Гърция, а не да стигнат до Германия.

Информацията бе разпространена от списание “Politico”, което разполага с копие на писмото. От  публикацията на изданието става ясно, че Юнкер се обявява в подкрепа на предложението на Словения за укрепване с европейска помощ на македонско – гръцката граница, така че да бъде прекъснат бежанският поток към северна Европа.

Според конкретния план повечето бежанци, които пристигат в Гърция ще остават в нея, за да могат да бъдат облекчени както транзитните страни, така и тези, към които се насочват те – Германия и Австрия.

„Приветствам вашето предложение”, пише Юнкер до словенския премиер. В плана се предвижда също, че всички европейски държави трябва да помогнат на Македония с предоставяне на органи за налагане на закона и оборудване. Предвид факта, че страната не членува в ЕС, председателят на Европейската комисия посочва, че страните-членки трябва да подпишат двустранни споразумения с македонското правителство, за да бъде възможно разполагането на полицейски сили на границата с Гърция.

Гръцки медии посочват, че конкретното развитие идва в момент, в който Атина търпи остра критика и предупреждения от страна на Австрия и Германия, че не е изключено да бъде отлъчена от Шенгенската зона ако не положи по-сериозни усилия за охраната на северната и южната си граница.

По-рано днес  гръцкият заместник – министър за миграцията Янис Музалас заяви, че на вчерашната среща в Холандия министърът на външните работи на Белгия предложил в Атина да се създаде лагер за 400 000 имигранти. В изявления пред телевизия Skai Музалас не скри загрижеността си във връзка с развитията около бежанската криза по отношение на Гърция.

„Шенгенското споразумение е поставено под риск навсякъде в Европа. Тя е под опасност и се страхува. Загрижен съм за това. Положението за страната ни е тежко”, каза министърът.

В същото време в международното икономическо издание „Financial Times” публикува статия на водещия коментатор Гидеон Рахман. В нея той посочва, че е време Европа и преди всичко Германия да се справят с двата основни проблема на ЕС – икономическата и бежанската криза паралелно и в конструктивен дух.  

Предложението е следното: Гърция да затвори границите си с помощта на ЕС, за да може да бъде спрян бежанският поток към северна Европа. Като компенсация за това Германия да одобри едно решително отписване на огромния гръцки държавен дълг.

Според автора „европейски представители обмислят варианта за прекъсване на потока чрез блокирането на границата между Гърция и Македония, която е и основният маршрут към северна Европа”. Рахман посочва, че „съществува убеждението, че този план се подкрепя от Берлин”.

В коментар за статията гръцкият заместник – министър за миграцията заяви: „Възмутително е страната ни да се превърне в затвор и място за заточение на Европа срещу заплащане”. Музалас допълни: „Налични са въпроси и ние трябва и сме бдителни. Ключът за намаляването на потоците се намира в Турция. Европейската комисия трябва да работи интензивно с Турция за тяхното намаляване (…) Всички в Европейския съюз са съгласни с това”.

Според гръцкия информационен сайт skai.gr  през октомври 2015 германското списание „WirtschaftsWoche” публикувало информация за наличието на идея за намаляване на финансовите изисквания на Германия към Гърция в случай, че Атина приеме да задържи голям брой бежанци на своя територия. Списанието се позовавало на източници от германското правителство.

Междувременно френският всекидневник „Le Monde” съобщи, че колежът на комисарите ще обсъди план за отлъчване на Гърция от Шенгенската зона за срок от две години на утрешното си заседание. Според публикацията, ако бъде взето подобно решение, процедурата ще бъде следната: Европейската комисия ще прецени актуалната ситуация на гръцко-турската граница, която е и външна граница на Шенгенската зона. След това ще внесе доклада си за разглеждане от европейския съвет на върха. За да бъде приет той трябва да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство.

Гърция ще има на разположение тримесечен срок, за да се справи с проблема. Ако след изтичането на срока бъде преценено, че охраняването на външните граници на ЕС продължава да е незадоволително, Европейската комисия ще внесе предложение за 2-годишно прекъсване на Шенгенското споразумение и задействане на вътрешния граничен контрол от останалите страни-членки на ЕС.

В публикацията на „Le Monde” също се посочва, че се работи в посока на затваряне на гръцко-македонската граница, съчетано с паралелно отпускане на икономическа помощ към Скопие. 

Категории: Политика имигранти и бежанци Шенгенска зона затваряне на границата между Гърция и Македония Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus