Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преднината на СИРИЗА драматично намаля

30 Май 2015 / 12:05:24  GRReporter
754 прочитания

Два са основните изводи от социологическото телефонно проучване на агенция METRISI. То е осъществено през периода 28-29 май сред 1108 души от цяла Гърция, по поръчка на protothema.gr.

Първо, забавянето на преговорите за споразумението с институциите създава страх и несигурност сред мнозинството граждани – 6 от десет заявяват, че това ги плаши. Второ, мнозинството  осъжда споразумението с институциите и го определя като друг един меморандум, въпреки правителствените изявления за обратното.

• 58,9% от анкетираните се тревожат от забавянето на преговорите, така се чувства и 1 на всеки 4, гласували за СИРИЗА. Само 28,6% чувстват задоволство от удължаването на преговорите с институциите.

•  60,1% вярват, че ще бъде постигнато споразумение с институциите, а само 21,7% смятат, че преговорите ще доведат до задънена улица.

• Мнозинството от анкетираните - 61,2 %, смятат, че споразумението ще е нов меморандум, а само 26,6% смятат, че ако бъде постигнато споразумение, то ще съответства на предизборните обещания на СИРИЗА.

 Трябва да се отбележи фактът, че само 60,5% от гласоподавателите на СИРИЗА и 60,9% от тези на Независимите гърци вярват, че споразумението ще е близо до предизборните ангажименти на СИРИЗА.

• 33,2% от избирателите на СИРИЗА и  58,7% от избирателите на Независимите гърци искат преговорите да са по-твърди, дори това да означава задънена улица. В противовес на това, 7 от 10 анкетирани не желаят втърдяване.

• 53,6% смятат, че ако бъде постигнато споразумение, то не трябва да бъде гласувано на референдум, достатъчно е одобрението от парламента.

• Ако обаче не бъде постигнато споразумение с  институциите, 48,8% предпочитат да бъде сформирана широка правителствена коалиция, а 53,6% са против предсрочните парламентарни избори.

• 71,4% от участниците в проучването вярват, че европейските партньори не искат излизането на Гърция от еврозоната.

• Алексис Ципрас си остава силният коз на правителството. 44,5% от анкетираните са доволни от работата му, макар, че има известен спад – почти 6% в сравнение с одобрението през месец април.

 В противовес на това, одобрението за правителството е спаднало до 33,2%, а основни сектори на правителствената политика разделят общественото мнение.

• Недоволството от правителствената политика се изразява в две основни точки. Първо, 52,4% от запитаните заявяват, че правителствената политика  е отслабила позициите на страната при преговорите. Второ, 59,4%  не са съгласни с поведението на правителството при преговорите с институциите. Това важи за 34,2% от избирателите на СИРИЗА.

• Успоредно с това се увеличава разочарованието от бъдещето, като 6 от 10 анкетирани смятат, че положението както на страната, така и на домакинството им ще се влоши през следващите 12 месеца.

• В предпочитанията на гласоподавателите СИРИЗА  води с 33,2%, като разликата с Нова демокрация (24,1%) е  9,1%. Потами е на трето място с 6,3%. С по-силна позиция в сравнение с април са Независимите гърци - 5,3%, Комунистическата партия - 5,3% , и Златна зора - 5,1%. ПАСОК събира 3,1% от предпочитанията на гласоподавателите, за друга партия биха гласували 5,4%, а 12,2% не са отговорили на въпроса.

 

Категории: социологическо проучване преднина СИРИЗА одобрение правителствена политика преговори Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus