Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предварителните резервации спасиха туристическия сезон в Гърция

17 Юли 2015 / 08:07:04  GRReporter
1103 прочитания

Гърция трайно се настани в международния новинарски поток през последните месеци. Инфарктни преговори с кредиторите, референдум, затворените банки, притеснени от настанилата се несигурност хора, редящи се на опашки пред банкоматите. Тази кризисна ситуация се яви като фон на започналия туристически сезон. Заедно с неговото начало се появиха и новини за отменени резервации за почивки и полети към южната ни съседка. За да разберем как кризата в Гърция се отразява на туристическия бранш, Иван Петков разговаря с Лора Маркова, собственик на туристическата агенция “Medida Travel”.

Повлия ли кризата върху потока от български туристи, които искат да изкарат своята ваканция в Гърция?

            В туристическия бранш нещата са по-различни от политиката и финансите. Свързани са, но не се влияят пряко. При нас планирането става няколко месеца, дори година преди сезона. Хората бяха предплатили почивките си много преди кризата. Извън проблемите, които наистина се случиха в  Гърция, за съжаление, българите непрекъснато преоткриват тази дестинация все повече. Аз не разбирам от политика, нито от финанси, но Гърция е държава, която предлага туризъм на едно от най – високите нива в Европа и това трудно може да се промени, въпреки проблемите. Това е видно не само за българските туристи, знаем, че тя се посещава от такива от цял свят на всички нива. Гърция има изключителна природа – чисти и разкошни плажове с кристална и топла вода. Има история, изкуство, музеи. Невероятно вкусна храна. Качествено и чисто обслужване.  Достъпни цени. Гърците са гостоприемни. Няма престъпност, която туристите да усетят. Като място за морска ваканция, тя не отстъпва на  много екзотични дестинации. В този смисъл, аз не вярвам, че нещата които се случват в политиката могат да окажат влияние до такава степен. Това е държава с много традиции и култура в това отношение и смятам, че политиците са много по – преходни.

Имам клиенти, които сега се върнаха от гръцки остров и казаха, че освен, че се е наложило до носят парите си в брой, нищо по – различно не се е случило. Хората са били спокойни и гостоприемни, хотелите и таверните – пълни.  Разбира се, че хората са притеснени от ситуацията, но това туристите не го усещат.

Как се правят резервации, при положение, че банките в Гърция на практика са затворени?

Българските туроператори работим по няколко начина с резервации в Гърция – от няколко години тук има две основни представителства на големи гръцки фирми, които имат резервационни системи само за туристически агенции.  Предплатили са хотелите от миналия сезон, имат сметки в български банки и ние, правейки резервация, се разплащаме с тях тук. Това е направено отдавна за повече удобство и да си спестим таксите от международните преводи. Понякога резервираме директно в хотела, но сега не се случва, заради това че са затворени банките – надявам се временно. Също така, големи европейски туристически компании имат предплатени стаи и ние ги купуваме от тях. Съдейки по резервационните им системи, заетостта на хотелите  за високите сезони на островите и Халкидики е доста голяма, както всяка година.

Основното е, че наистина всичко е предплатено преди кризата и така тя трудно би се отразила, за щастие, към момента.

Как се отрази кризата върху цените на туристическите услуги и върху тяхното качество?

Качеството на туристическите услуги, според мен, не се е променило, въпреки че, пак казвам със сигурност са меко казано притеснени. Затворени банки, празни банкомати и всичката тази несигурност, няма как да не се отрази на гърците. По отношение на цените – не бих казала, че са се променили. Гърция предлага туризъм на различни нива.  Можеш да отседнеш със семейството си в хотелски апартамент за 35 евро на вечер. Да пазарувате от супермаркет и от рибарите, и да си готвите всеки ден. Може да се нощува и за 300 и повече евро на вечер.

Има ли отлив на туристи към други европейски дестинации, например Испания и Италия?

Не, не бих казала. Българите стават все по – любопитни и по – смели в пътуванията си. Тази година, мои колеги направиха хубави и достъпни пакети до Италия  и Испания, и се осъществиха мащабни организирани пътувания, в комбинация с чартърни полети, хотели и екскурзионни програми. До Италия посещаваха Римини, Пулия, Сицилия, Чинкое Тере, Тоскана. Испания – също, имаше екскурзии до Барселона и Коста Брава, до Малага и Коста Дел Сол, също и около Валенсия, но те са в допълнение към резервациите, които, както обикновено, се правят за Гърция.

Успя ли да се възползва туристическия сектор в България от кризата в Гърция?

Ние имаме прекрасни природни дадености, подходящи за всякакъв вид туризъм и за четирите сезона.  Мисля обаче, че сме много различни като дестинация и не сме конкуренти с Гърция в това отношение. Нашият туризъм това лято малко пострада по други причини, имаше голям отлив на руски туристи. Въпреки че нашите хотелиери в последния момент драстично свалиха цените.

Разговора ни, обаче е за Гърция и аз, като туроператор и турист, бих казала, че това е приказно място и вярвам, и се надявам, наистина проблемите им да се решават и да не се отразяват на гостоприемството и природните дадености на прекрасната ни съседка.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus